23. OBLJETNICA: Vijenci i svijeće za stradale u raketnom napadu pobunjenih Srba na Zagreb

23. obljetnica raketiranja Zagreba
Foto: Zagreb.hr

U znak sjećanja na Zagrepčane stradale u raketiranju grada početkom svibnja 1995. danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće na Trgu svibanjskih žrtava 1995.

Počast stradalima u raketnom napadu srpskih snaga na Zagreb odale su zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević i pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih, u društvu s predstavnicima Udruge civilnih žrtava grada Zagreba i Zagrebačke županije.

23. obljetnica raketiranja Zagreba
Foto: Zagreb.hr

“Ovih se dana prisjećamo uspješne vojno-redarstvene akcije Bljesak, ali i odmazde jugoslavenske vojske nad velikim gradovima, među kojima je bio i Zagreb. U napadu je poginulo sedam, a ranjeno više od 200 civila. Civilne žrtve, naši sugrađani položili su živote za našu domovinu i najmanje što možemo učiniti je da ih se na današnji dan prisjetimo i s njihovim obiteljima položimo vijenac”, rekla je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

U raketnim napadima na civilne ciljeve u Zagrebu, koji su bili odmazda za vojni poraz pobunjenih Srba tijekom Operacije Bljesak, projektili su 2. svibnja pali na križanje Vlaške i Draškovićeve ulice (današnji Trg svibanjskih žrtava 1995.), a dan nakon toga i na Dječju bolnicu u Klaićevoj, pokraj Hrvatskog narodnog kazališta, na park Zrinjevac te pokraj Doma umirovljenika Centar.