ŽUTI KVADRAT: Uskoro nova signalizacija na najprometnijim gradskim križanjima?

Žuti kvadrat
Foto: Printscreen Youtube

Na najprometnijim zagrebačkim križanjima uskoro bi mogla biti postavljena nova horizontalna signalizacija, kakvu sadašnji prometni propisi u Hrvatskoj ne poznaju!

Naime, kako javlja Radio Sljeme, gradske su vlasti od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture zatražile promjenu pravilnika o prometnoj signalizaciji kako bi se u nju uvrstio takozvani žuti kvadrat.

“U Velikoj Britaniji, na Malti, u Portugalu te nekim njemačkim gradovima ovakva vrsta signalizacije postoji”, izjavio je savjetnik gradonačelnika Mate Kraljević.

Žuti kvadrat označio bi područje u kojem vozilo ne smije ostati “zarobljeno” nakon što se promijeni svjetlo na semaforu.

Prema važećem zakonu, oni koji prave takav prekršaj i time stvaraju zastoje mogu biti kažnjeni novčanom kaznom do 1.000,00 kuna, ali u prošloj godini nije izrečena ni jedna takva kazna.

Savjetnik Kraljević ističe da Gradu nije cilj puniti blagajnu kaznama već uvođenjem nove signalizacije rasteretiti križanja.

Ako se prijedlog prihvati, na križanjima će, osim nove horizontalne instalacije, biti postavljene kamere kojima će se nadzirati odvijanje prometa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here