Zelena lista: Bušenjem u Jadranu, buši se turizam zbog ”fosilne” politike interesnih lobija

Zelena lista: Bušenjem u Jadranu, buši se turizam zbog ''fosilne'' politike interesnih  lobija
Ilustracija | Foto: Pixabay

Zelenu listu i javnost iznenadila je usputna najava ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Čorića da se nastavlja projekt bušenja Jadranskog mora u svrhu eksploatacije plina ili nafte, kaže se u priopćenju Zelene liste o najavi bušenja Jadrana.

Dalje se navodi da u vrijeme kada razvijene zemlje napuštaju fosilna goriva i okreću se obnovljivim izvorima energije ministar Čorić nas nakon LNG terminala u Kvarneru i najava ulaganja u Plomin 3 vraća u energetskom smislu nazad, a u ekonomskom smislu ugrožava turizam kao najvažniju našu gospodarsku granu koja je u 2018. godini uprihodila oko 12 milijardi eura.

“Podsjećamo da je HDZ pokrenuo interpolaciju vlade Zorana Milanovića koja je željela bušiti Jadran, a Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, 24. rujna 2015. godine je u ime HDZ rekao da je projekt ekološki i gospodarski štetan za Jadransko more i Hrvatsku, a ugrožava i nacionalne interese. Što se u međuvremenu promijenilo? Bušotine nagrđuju vizuru mora, a u slučaju incidenta poput onoga u Meksičkom zaljevu, štete su neprocjenjive”, ističe se u priopćenju.

Zelena lista očekujemo od ministra Čorića da Dalmaciji, Istri i Kvarneru ponudi razvoj solarne energije gdje je udio pokrivanja električnom energijom iz fotonaponskih sustava u zemljama Europske unije 2016. godine iznosio 4% (Italija 9% Njemačka 7 %), a u Hrvatskoj 0,34% ili iskorištavanje energije mora (korištenje energije valova, energije plime i oseke ili temperaturnih razlika u vodi).

Zeleni se pozivaju i na studiju Londonske ekonomske škole u kojoj se tvrdi da bi trenutni prestanak korištenja fosilnih goriva zaustavio klimatske promjene. Dakle, Hrvatska treba ići u tom smjeru, ističu u Zelenoj listi.

Zaključno Zelena lista traži da se HDZ i Vlada RH službeno očituju da li će pokušati poput vlade Zorana Milanovića provesti projekt bušenja u Jadranskom moru zbog eksploatacije plina ili nafte. Ako žele provesti ovaj “fosilni” projekt bušenja u Jadranu, Zelena lista im poručuje da će se tada aktivno uključiti u organiziranje javnog pritiska i prosvjeda da se od tog projekta odustane.

Marinko Petković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here