ZBOGOM, TOZ PENKALA! Jedina hrvatska tvornica olovaka otišla u stečaj

Jedina domaća industrija olovaka koja je desetljećima poslovala pod slavnim brendom velikog hrvatskog inovatora Slavoljuba Penkale otišla je u stečaj.

Kako piše Poslovni dnevnik, zbog insolventnosti u iznosu od 1,2 milijuna kuna, uz potvrdu Fine, TOZ Tvornica olovaka Zagreb je odlukom Trgovačkog suda u Zagrebu 16. srpnja završila u stečaju.

Slijedi prodaja imovine radi namirenja vjerovnika, a s obzirom da tvrtka raspolaže velikom imovinom (60.000 četvornih metara zemljišta na kojem je moguća stambeno-poslovna izgradnja), koja višestruko premašuje visinu obveza, predsjednik Uprave Tihomir Lalić očekuje da će svi biti namireni u cijelosti te da će ostati nešto i za dioničare.

“Do zadnjeg trena nadao sam se da će TOZ biti spašen, no u lipnju je došlo do preokreta u smjeru stečaja. Postalo mi je jasno da je stečaj neizbježan, te da zbog Zakona o trgovačkim društvima i Kaznenog zakona nema prostora za manevar izbjegavanja stečaja”, kaže Lalić te napominje da na dan otvaranja stečaja tvrtka prema radnicima nije imala nikakvih dugovanja.

Premda Lalić ističe da se stečaj nije moga izbjeći zbog Zakona o trgovačkim društvima i Kaznenog zakona, teško je pomiriti se s činjenicom da tvrtka koja radnicima ne duguje ni lipe i koja raspolaže imovinom višestruko vrijednjom od duga nije mogla naći izlaz i te situacije.

1 komentar

  1. Direktor Damir Lamza je jedan od onih koji su i u TOZ-u napravili sranje i nije se stidio i meni ostati dužan dvije plaće u svojoj novoj OUR tvorevini zvanoj GEO PLIN d.o.o., šteta što takvog lopova nisu zatvorili još u Raiffeisen banci dok je još bio mali isprdni predsjednik uprave Raiffesien mirovinskog fonda.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here