ZAKLADA ANA RUKAVINA: U Velikoj Gorici nova akcija upisa darivatelja matičnih stanica

Zaklada Ana Rukavina
Foto: Press

Zaklada Ana Rukavina najavila je održavanje akcije upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Velikoj Gorici.

Akcija će se održati U srijedu, 10. siječnja 2018. godine, od 16 do 18 sati u prostorijama Goričkog kluba mladih (Trg Stjepana Radića 5, Zgrada doma kulture Galženica, 2. kat).

Akcija upisa u Hrvatski registar održava se potaknuta potrebom za pronalaskom podudarnog darivatelja koštane srži malenom Ivanu Marušiću (3), ali i svim oboljelim osobama diljem svijeta u potrazi za podudarnim darivateljem.
Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar.

Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote.

Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 55.799 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 80 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here