ZA ROMATIČNE DUŠE: Od četvrtka na repertoaru kina Europa tri netipične filmske priče o ljubavi

'Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija
Foto: Press

Bliži se ljeto i prije nego što se upustite u kakvu ljetnu romansu utvrdite gradivo s tri netipične filmske romanse koje će otopiti srca i najokorjelijim cinicima.

Od 15. lipnja na repertoar kina Europa stižu tri filmske priče o ljubavi koje ne mogu biti udaljenije od standardnih klišeja i zapleta holivudskih romantičnih komedija – nonšalantna francusko-islandska komedija karaktera Projekt: Zajedno, opora belgijska ljubavna drama Nakon ljubavi i Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija, istinita priča o finskom boksaču kojem je ljubav bila bitnija od slave.

Projekt: Zajedno film je francuske redateljice islandsko-američkog podrijetla Sólveig Anspach o sramežljivom Samiru koji se na prvi pogled zaljubi u Agathu, temperamentnu mladu instruktoricu plivanja koju ugleda u lokalnom caféu. Kako bi je zaveo, odlučuje postati njezin učenik, pretvarajući se da ne zna plivati. Međutim, njegov romantični plan izjalovi se nakon samo 3 susreta – Agatha ne podnosi lažljivce! Bijesna i razočarana, otputuje na Island na međunarodnu konferenciju spasilaca, a zaljubljenom Samiru ne preostaje ništa drugo nego da je prati…On je čovjek s projektom – Agatha i on bit će zajedno po svaku cijenu…

Beznadno je zaljubljen i čuveni finski boksač Olli Mäki koji se 1962. godine, na samom početku karijere, nenadano našao u centru medijske pažnje kao prvi Finac koji će se boriti za titulu svjetskog boksačkog prvaka u perolakoj kategoriji. Ali Mäki je zaokupljen nečim mnogo važnijim: upravo je pronašao ljubav svog života – Raiju. Sportski uspjeh, medijska pažnja i nacionalni ponos pred pravom ljubavlju nemaju ni teoretske šanse!

Biografska drama Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija reska je i duhovita kritika medijske mašinerije i zabavne industrije opsjednute spektaklom i pobjedničkim titulama; no iznad svega topla ljubavna priča o čovjeku kojem je ljubav bila bitnija od lovorika i prolaznosti slave. Finski kandidat za Oscara dobitnik je i nagrade Un Certain Regard na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu.

Najnoviji film belgijskog redatelja Joachima Lafossea pokazuje nam pak onu drugu stranu medalje, nakon što se ljubavne strasti utišaju i životne realnosti uzmu maha.

Nakon ljubavi neumoljiva je i inteligentna studija narušenog ljudskog odnosa, ispričana s puno empatije i humora. Marie i Boris odlučuju se razvesti nakon 15 godina ljubavi i zajedničkog života. Međutim, prisiljeni su nastaviti živjeti zajedno dok ne prodaju zajedničku kuću, a bezizlaznost situacije pojačava se nakon što se nikako ne uspijevaju dogovoriti kako će podijeliti zaradu od prodaje. Zarobljeni u mrtvoj točki, sve njihove frustracije, zamjeranja i gnjev počinju se miješati s nostalgijom za minulom ljubavi…

Ukoliko odlučite pogledati sva tri naslova iz programa ‘Tri ljubavne priče’, cijena ulaznice iznosit će 20,00 kuna po naslovu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here