“VRTLOZI NEPREKIDNOG KRETANJA”: U Galeriji Kranjčar otvorena izložba likovne umjetnice Dragice Carlin

Dragica Carlin - izložba
tw

Sinoć je pod kustoskom palicom Vanje Babića u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar otvorena izložba likovne umjetnice Dragice Carlin Vrtlozi neprekidnog kretanja. Izložba ostaje otvorenom do 24. ožujka 2018. godine, a ulaz je slobodan.

Dragica (Janketić) Carlin likovna je umjetnica, slikarica koja živi i radi u Londonu. Ondje se preselila iz Zagreba devedesetih godina i upisala diplomski studij slikarstva na Chelsea College of Art and Design, nakon čega je uslijedio magisterij iz slikarstva.

Dragica Carlin - izložba
Foto: Juraj Vuglač

Od ranih 2000-ih Dragica redovito izlaže svoje radove na samostalnim i skupnim izložbama diljem Velike Britanije i inozemstva. Dragičine slike izlagane su u Londonu, New Yorku, Los Angelesu, Hong Kongu, Rimu i drugdje, a brojni prestižni projekti diljem svijeta naručuju njene radove.

Godine 2009. dodijeljena joj je uvažena nagrada za slikarstvo Abbey koju sponzorira Britanska akademija, što joj je donijelo umjetnički boravak i stipendiju za British School in Rome.

Izložbom Vrtlozi neprekidnog kretanja željela je, kako kaže, predstaviti izbor slika vrtloga, njihovu energiju i svjetlost koju stvaraju rastvarajući se.

“Slikanje je veoma spekulativan proces; boja budi moja osjetila i omogućava mi da razmišljam na određeni način. Promatram prirodu, situacije i ljude u kontekstu njihovih vlastitih života. Pokušavam shvatiti kako stvari oko mene postoje i zašto postoje baš tako kako postoje. Ovaj proces odabira predstavlja neprekidno propitivanje misli i materijala, stvaranje energije koja je ključnaza moje slike i koja postaje stvaran subjekt mog istraživanja. Dakle, slikanje je u brojnim aspektima neprekidan razgovor s izvanjskim svijetom. Kombinacija tekstura, boja, svjetla, sjene i oblika dodaje slojeve vizualnom značenju mojih radova, a potezimog kista postaju pojava koja vodi našu percepciju”, izjavila je Dragica Carlin.

Dragica Carlin - izložba
Foto: Juraj Vuglač

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here