UPIS DOBROVOLJNIH DAVATELJA: Zaklada Ana Rukavina u suradnji s Udrugom Star Wars Hrvatska

Zaklada Ana Rukavina
Foto: Press

U ponedjeljak, 29. siječnja, od 10 do 12 sati Zaklada Ana Rukavina će u prostorijama HUB385 (Petračićeva 4) u Zagrebu održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Ova akcija održat će se na inicijativu Udruge Star Wars Hrvatska kako bismo zajedno pomogli oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem.

Star Wars Hrvatska redovno organizira akcije kojima pomaže potrebitima te akcije dobrovoljnog darivanja krvi, a članovi se okupljaju u coworking prostoru HUB385 koji je dom raznim kreativcima i poduzetnicima koji će se također uključiti u ovu akciju upisom u Hrvatski registar.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski Registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 56.836 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 81 oboljelu osobu u Hrvatskoj i inozemstvu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here