UDAR MUNJE u zgradu Glavnog kolodvora – fotografija koja je izazvala živu raspravu na Facebooku

Munja - Glavni kolodvor
Foto: Deyan Barić

Nakon što je fotograf Deyan Barić‎ objavio svoju fotografiju “Udar munje u zgradu Glavnog kolodvora”, u Facebook grupi Zakaj volim Zagreb razvila se živa rasprava o tome je li riječ o slici dorađenoj u Photoshopu ili ne.

Sam autor je dobro predvidio da bi rasprava o njegopvom uratku mogla otići u tom smjeru, pa je prilikom objavljivanja fotografije stavio napomenu da nije u pitanju Photoshop, i sve lijepo objasnio.

“Obratite pažnju kako je osvijetlila i prozore iza”, upozorava Deyan Barić‎ te dalje piše:

“Dakle prije nego se osramotite negativnim komentarom i shvatite da ova fotografije ima i tendenciju djelovanja kao test: inteligencije, općeg znanja, poznavanja fizike, ali i nečije tolerancije, odgoja i razine kulturne komunikacije, možda će vas zanimati sljedeće:

– Munja na fotografiji nije dodanau Photoshopu.
– svjetlost ima veću brzinu od zvuka
– Grom je zvučni efekt koji nastaje prilikom udara munje. Ali ovisi i tlaku zraka i temperaturi. Kako je svjetlo brže od zvuka čujemo ga uglavnom sa zakašnjenjem.
– Osim ako se ne radi o Hogwartsu, nemoguće je vidjeti izraze lica ljudi nakon što je fotografija snimljena i nakon što se snimljeni događaj odvio.
– Lagani početak nevremena snimljen je u kolovozu 2014. godine i kako su munje sporadično bljeskale cijelo vrijeme, nikoga više nisu naročito iznenađivale niti privlačile pažnju. Da ste se i sami nalazili na livadi, vjerojatno niti sami ne biste opazili udar munje osim ukoliko ne gledate u kolodvor.”

No, kako bi dokazali da njegova fotografija nije autentična, neki od komentatora služe se upravo tim “argumentima” koje je Barć unaprijed opovrgnuo!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here