U zagrebačkoj palači Dverce obilježen ruski praznik Dan narodnog jedinstva

U zagrebačkoj palači Dverce obilježen ruski praznik Dan nacionalnog jedinstva
Foto: Mario Milošević

U zagrebačkoj palači Dverce u subotu je prigodnim programom obilježen praznika Dana narodnog jedinstva Rusije. Program je organiziralo društvo Koordinacijskog vijeća ruskih sunarodnjaka u Hrvatskoj uz potporu Veleposlanstva Ruske Federacije i Grada Zagreba.

Ovaj praznik najmlađi je praznik u Rusiji i uveden je prije nešto više od deset godina u spomen na povijesni događaj iz 1612. godine u kojem je oslobođena Moskve i Rusije od poljsko-litvanskih okupatora.

U zagrebačkoj palači Dverce obilježen ruski praznik Dan nacionalnog jedinstva
Foto: Mario Milošević

Zajednica Rusa u Hrvatskoj organizirana je kroz Koordinacijsko vijeće ruskih sunarodnjaka, a ove godine obilježava deset godina svog uspješnog djelovanja u Hrvatskoj. Tim povodom dodijeljene su diplome najzaslužnijim članovima društva te zahvalnice pojedincima i institucijama iz Hrvatske s kojima uspješno realiziraju različite projekte u kulturi. Ruska zajednica, iako malobrojna – u Hrvatskoj broji oko 1300 članova, uvrštena je kao nacionalna manjina u Ustav Republike Hrvatske.

Uz brojne članove društva iz svih krajeva Hrvatske koji su se u subotu uvečer okupili u palači Dverce bio je veliki broj njihovih prijatelja iz Hrvatske te uzvanici iz kulturnog i političkog života među kojima su bili Anvar Azimov, veleposlanik Rusije, zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, Fakhraddin Gurbanov, veleposlanik Azerbajdžana i drugi.

U svom prigodnom govoru Anvar Azimov posebno se osvrnuo na brojne veze što spajaju narode Rusije i Hrvatske, a koje su često iz nerazumnih razloga zanemarivane. U odnosima Hrvatske i Rusije Azimov vidi veliki prostor za unapređenje suradnje u gospodarstvu, turizmu i kulturi, a jedan dio kao najava dobre suradnje, realizirano je kroz projekt gostovanja Muzeja Ermitaž iz St. Petersburga. Slični projekti najavljeni su i za sljedeću godinu.

Azimov je izrazio zadovoljstvo posjetom hrvatske predsjednice Rusiji kao i dodjelom ordena “Reda prijateljstva” zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću za osobito zalaganje na unapređenju odnosa Zagreba i ruskih gradova Moskve i St. Petersburga s kojim je Zagreb već pedeset godina grad pobratim.

Nakon prigodnih govora program je nastavljen izvođenjem glazbenih brojeva u interpretaciji ženskog zbora Slavjanka iz Zagreba, te zajedničkim druženjem uzvanika i članova društva. (Mario Milošević)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here