U PONEDJELJAK NA SAVSKOM NASIPU: Humanitarna utrka “Mladene, probudi se!”

Humanitarna utrka "Mladene, probudi se!"
Foto: Trcanje.hr

U ponedjeljak, 2. kolovoza, u 18.30 na savskom nasipu održava se humanitarna utrka za Mladena Rusmira, 40-godišnjaka koji je, nakon što je doživio prometnu nesreću, već 19. godina u budnoj komi.

Mladen Rusmir bio je veseo mladić koji je završio srednju elektrotehničku školu i pravio planove za nastavak studija. Položio je vozački, imao djevojku i bio pun života. Jednoga dana dok je išao na posao doživio je prometnu nesreću kada ga je autobus udario u zadnji kraj auta.

Nakon tri dana u bolnici došao je k svijesti, međutim glavobolja se pojačavala iz dana u dan i jedanaestog dana pao je u komu. Nakon određenog vremena otvorio je oči, ali nije mogao govoriti niti se micati.

Sada u svojoj 40. godini života već 19. godinu leži u krevetu, u budnoj komi, potpuno nepokretan, očima pokazuje da je svjestan, trepne za pozdrav i ponekad nas prati pogledom te uputi pokoji smiješak. Potrebna mu je pomoć i njega 24 sata.

Mama Đurđica i teta Draženka danonoćno su uz njega, hrane ga putem želučane sonde i dijelom na usta, njeguju ga, okreću svaka dva sata, a po potrebi i češće i nadaju se da će se jednoga dana probuditi i stati na svoje noge. Tata je umro od infarkta prije 10 godina.

Sve potrebno za Mladena osigurava mama od skromnih zajedničkih primanja. Potrebna mu je posebna prehrana, dodatni lijekovi i vitamini, higijenske potrepštine (pelene i podmetači – nedostatna količina preko HZZO) te druga ortopedska i tehnička pomagala.

Obskrbljen je s medicinskim krevetom s mogućnošću podešavanja visine i položaja. Za šetnju u prirodu koristi neurološka invalidska kolica. Međutim, neophodna su mu invalidska kolica za vertikalizaciju radi prevencije kontraktura i dekubitusa, te poboljšanja cirkulacije. Nažalost stara su dotrajala, a takva kolica ne odobrava HZZO.

“Ovom utrkom želimo prikupiti krajnje nužan novac kojim bi pomogli hrabrom Mladenu u liječenju i borbi za život koja traje vec 19 godina i njegovoj obitelji da lakše izdrže ovo vrijeme čekanja na Mladenovo buđenje. Sav prihod od startnine bit će uplaćivan direktno na nedavno otvoren Mladenov račun. I oni koji taj dan ne mogu trčati mogu dati svoj prilog i mi i obitelj biti ćemo vam puno zahvalni”, poručuju organizatori utrke u najavi objavljenoj na portalu Trčanje.hr.

Održat će se utrka seniora i dječja utrka. Za prvu kotizacija iznosi 50 kn, dok se za drugu neće naplaćivati. Svi prijavljeni trkači dobit će startne brojeve, bit će osigurano mjerenje vremena, a za najbrže u cilju u obje kategorije pripremljeni su poklon paketi.

Dakle, ako volite trčanje, ne zaboravite: savski nasip, ponedjeljak, 18 sati i 30 minuta!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here