TRIBINA U NSK: Projektom e-Izvori do konkurentnije znanstvene i visokoškolske zajednice

Nacionalna i sveučilišna knjižnica - NSK
Foto: ZG express

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održat će se u petak, 16. ožujka s početkom u 11 sati tribina e-Izvori: izazovi i perspektive u jačanju konkurentnosti hrvatske znanstvene i visokoškolske zajednice i radionica e-Izvori: iskustva i planovi.

Tribina i radionica održavaju se u okviru projekta Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori s ciljem podizanja svijesti o projektu te dodijeljenoj pomoći Europske unije za njegovu provedbu kao i upoznavanju sudionika sa stanjem projekta i planovima o projektu. 

Pozdravni govor s naglaskom na ulozi i aktivnostima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u jačanju konkurentnosti hrvatske znanstvene i visokoškolske zajednice na tribini će održati dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Knjižnice. U službenom dijelu tribine o značaju projekta e-Izvori u poboljšanju istraživačkoga okruženja za hrvatske znanstvenike i otvaranju mogućnosti bolje međunarodne vidljivosti naših znanstvenika i njihovih znanstvenih rezultata govorit će prof. dr. sc. Miloš Judaš, prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Ivana Pavlaković, načelnica Sektora za znanost i tehnologije Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Na radionici će dr. sc. Aleksandra Pikić, voditeljica projekta e-Izvori predstaviti dosadašnja iskustva i planove u provedbi projekta, Goranka Mitrović, viša knjižničarka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu govoriti o bibliometrijskim analizama u kvantitativnom vrednovanju kvalitete znanstvene djelatnosti, dok će Dolores Vrbanić Ivona Milovanović, diplomirane knjižničarke u NSK održati izlaganje o elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija. 

Projekt e-Izvori vrijedan 133.760.000,00 kuna, ostvaruje se u sklopu Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Europskoga socijalnog fonda, a provodi ga Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu potaknuta nedovoljnom međunarodnom vidljivošću hrvatskih znanstvenika te zbog nedovoljne mobilnosti znanstvene radne snage, posebno mlađih znanstvenika. Provedbom projekta hrvatskim će se znanstvenicima olakšati pristup međunarodnim časopisima i bazama podataka što izravno utječe na poboljšanje istraživačkoga okruženja za znanstvenike i otvara mogućnosti njihove bolje međunarodne vidljivosti. 

Tribina i radionica namijenjene su ponajprije korisnicima elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija, a to su znanstvenici, nastavno osoblje u visokoškolskim ustanovama, studenti te knjižničari u visokoškolskim i znanstvenim ustanovama, ali i svim novim, mogućim skupinama korisnika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here