ŠTO ĆE BITI S HIPODROMOM? Grad traži iseljenje, korisnici se protive, a udruge najavljuju prosvjed

ŠTO ĆE BITI S HIPODROMOM? Grad traži iseljenje, korisnici se protive, a udruge najavljuju prosvjed
Foto: Suradnik13 / Wikimedia

Dok su drugi sudjelovali na brojnim svečanostima, izložbama, priredbama i koncertima upriličenim u povodu Dana Grada Zagreba, korisnici zagrebačkog Hipodroma okupili su se u petak navečer na hitno sazvanom sastanku.

Povod je bio dopis kojim su obaviješteni da se sadašnjim korisnicima Hipodroma otkazuju ugovori, da do kraja studenog ove godine svi konji moraju biti maknuti te da će protiv onih koji ne učine što se od njih traži biti podignuta tužba.

“Dobili smo u srijedu odluku da se svima koji ovdje drže konje otkazuje ugovor s 31. studenim ove godine”, izjavio je za Novu TV Mladen Brezić, predsjednikom Zagrebačkog konjičkog saveza.

Upitan jesu li dobili objašnjenje zašto moraju otići, Brezić je rekao: “Ne. Piše da investitoru trebamo osloboditi prostor hipodroma. Nije nam jasno tko je investitor, nismo imali direktne razgovore ni s kim u gradu.”

No, premda se, kako kaže Mladen Brezić, u dopisu to ne spominje, logično je pretpostaviti da se Hipodrom mora isprazniti zbog gradnje “zagrebačkog Manhattana”. Taj je projekt, koji nosi službeni naziv “Grad u Gradu”, gradonačelnik Milan Bandić najavio u veljači, nakon čega je raspisan javni poziv za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta.

U ožujku je objavljeno da bi partner Grada Zagreba trebala bi biti tvrtka Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Gradonačelnik Bandić je, najavljujući ovaj projekt, rekao da će on obuhvatiti prostor između rijeke Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana, dakle na prostoru na kojem su danas Zagrebački velesajam i Hipodrom.

Kako sada stvari stoje, korisnici Hipodroma ne kane pristati na raskid ugovora, niti iseliti konje s Hipodroma. “Po zakonu o sportu prvo nam se mora osigurati alternativno mjesto gdje se i dalje možemo uspješno baviti konjičkim sportom. Htjeli bi prvenstveno zadržati ovaj prostor, jer je idealan za bavljenje konjičkim sportom”, izjavio je Mladen Brezić.

Za subotu, 8 lipnja, najavljen je i javni prosvjed, ali među organizatorima nisu ni Konjički savez, niti vlasnici konja, nego FB stranica “Zagreb te zove”, “Zeleni odred – forum” braniteljske udruge “Vidra – veterani i društvena akcija” i Udruga građana Siget.

Ivica Majić

Komentari