Središnja Europa u strahu od poplava, počele evakuacije, broje se i prve žrtve

Zbog rastuće opasnosti od poplava evakuirani su stanovnici na jugu Njemačke, u Češkoj, Austriji i Švicarskoj, kako donosi BBC. U Austriji je zbog odrona zemlje poginuo jedan spasitelj, a dvije osobe su nestale.

praha

U Češkoj su dvije osobe poginule nakon što su u poplavi uništene seoske kolibe, a dvije osobe su nestale nakon što im se na rijeci prevrnula splav. Prag je u opasnosti zbog nabujalih rijeka iz smjera juga i situacija u gradu je napeta. Rijeka Vltava dosegnula je jako visok vodostaj pa vatrogasci postavljaju metalne brane, a dragovoljci vreće s pijeskom.

Gradske vlasti vjeruju da rijeka neće dosegnuti vodostaj iz 2002. godine, kada su dijelovi grada uništeni u poplavi, no tvrde da će razina vode ipak biti dovoljna da izazove veliku štetu. iz praškoga su zoološkog vrta također evakuirane životinje.

U Njemačkoj i Austriji i vojska je angažirana na pomoći spasiteljskim službama. U Bavarskoj predviđaju kako će obilne kiše pogoršati situaciju s već nabujalim Dunavom i Innom, a u Passauu i Rosenheimu proglašeno je stanje elementarne nepogode.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here