‘SNAGA VODE’: Specijalni multimedijalni program u povodu Svjetskog dana voda

Foto: Pixabay

U povodu obilježavanja Svjetskog dana voda, u četvrtak, 22. ožujka, u Napretkovom kulturnom centru, Bogovićeva 1, održava se prigodna multimedijalna (likovno-glazbeno–poetska) radionica “Snaga vode”, autora Miroslava Pilja.

Nakon toga slijedi panel-diskusija u kojoj će sudjelovati prof. dr. sc. Zoran Curić, sa Prirodoslovno–matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; dopredsjednik Napretkovog kulturnog centra prof. dr. sc. Dražen Vikić–Topić, sa Instituta Ruđer Bošković; u ime Hrvatskih voda Alan Cibilić, dipl. ing. građevine, zamjenik ravnateljice u zavodu za vodno gospodarstvo te Dejan Nemčić, moderator panela.

Likovno – glazbeni i poetski dio programa nastavit će se u 19,00 sati otvorenjem izložbe uz stihove i glazbu posvećenu vodi, autora Miroslava Pilja.

Miroslav Pilj je istaknuti umjetnik, kulturni, javni i medijski djelatnik iz Sarajeva. Autor je niza koncepata i scenarija različitih radijskih i tv projekata-programa među kojima su i scenariji za edukativnu seriju namijenjenu djeci pod nazivom DTV škola realiziranu u produkciji BH TV kao i scenarija za festivale dječje pjesme „Mali šlager“ 1995., 1996. i 1997. godine u produkciji iste medijske kuće.

Kao predstavnik BiH sudjelovao u radu Kongresa Federacije Mladih za mir u svijetu održane u Washingtonu u prosincu 1997. godine. Kao autor sudjelovao je i na Trećem Svjetskom Festivalu Kulture i Sporta održanog iste godine također u Washingtonu.

Spisateljstvom se bavi od 1980. godine. Među, do sada objavljenim poetskim zbirkama su i “Odgovor” u izdanju Međunarodnog centra za mir i Festivala Sarajevo –Sarajevska zima (1995.), “U inat godinama” u izdanju ABC Fabulas i Radija Stari grad – Sarajevo (1998.), “Lijepa riječ” u izdanju Markart – Sarajevo (2004.), “MI nije jednako JA“ u izdanju Udruge “Libertas“ Sarajevo (2008.), “Više od sjećanja” u izdanju Udruženja “Zgrade” (2011.).

Početkom 80-tih godina počinje se baviti i glazbom tj. kantautorskim radom, a intenzivnije počinje pisati pjevanu poeziju od kada i datira suradnja sa brojnim skladateljima i izvođačima popularne glazbe s prostora tadašnje Jugoslavije među kojima su i grupe Formula 4, Seven up, Indexi, Crvena jabuka, kao i autori i interpreti među kojima su i Boris Novković, Fadil Redžić, Seid Memić Vajta i brojni drugi.

Autor je niza dramskih tekstova među kojima su: “Zašto…? (premijerno izvedena na sceni gledališča “Tone Čufar” u Jesenicama (Slovenija) za koju je dobio i nagradu Tmač-Art za najbolju novu BH dramu, “Krug” – radio-drama u produkciji dramskog programa radija BiH, “Čarobni prah” dramska igra za djecu u produkciji Compagnie de action – Paris, “SIN“ drugonagrađeni dramski tekst na natjecanju za najbolju novu BH radio-dramu u organizaciji BH RADIJA 1, monodrama “Ne žalim“ u izvedbi glumice Narodnog kazališta u Sarajevu Amine Begović.

Autor je likovno-petsko-glazbenog performansa “SNAGA VODE“ prezentiranog u više gradova BiH, autor stihova MIR VAMA za zvaničnu svečanu pjesmu prigodom dočeka Svetog Oca Papa Franje u Sarajevu, 2016. godine, autor i prezenter poetsko satiričnog performace-a “DO KOGA JE?“, autor projekta “MOVENS“ s ciljem poticanja kreativnosti i omogućavanja uvjeta za prezentaciju i afirmaciju stvaralaštva autora u različitim oblastima umjetnosti.

Član je Društva pisaca BiH, član Društva novinara BiH, član AMUS-a, član Hrvatskog društva Skladatelja, dopredsjednik Udruge likovnih umjetnika HKD “Napredak“.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here