Paradise Now_ Ivane Tkalčić – vjesnik proljeća u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi

Paradise Now_ Ivane Tkalčić
Foto: Press

Nakon dugo vremena otvorili smo prozore u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi kako bi izložba mlade umjetnice Ivane Tkalčić Paradise Now_ bila postavljena u neinterviranom prostoru te kako bi se zbog mnogih postojećih prozora, prostor salona proširio prema van.

Paradise Now_ otvara se 14.3. u 19 sati u ISO, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna. Nova izložba Ivane Tkalčić sastoji se od više prostornih instalacija koje obuhvaćaju video radove iz serije _New World i printeve na papiru i svili. U samo zadnjih godinu dana Tkalčić je sudjelovala na rezidencijama u pet europskih zemalja te je većina njezinih radova za Paradise Now_ nastala na pojednim rezidencijama.

Digitalna slika trpi u svojem postojanju. Ako ju promatramo kao jedan od mnogih oblika energije, možemo vjerovati kako ona u želji za opstankom, jednom stvorena, ima mogućnost samoobjave u kontinuirano prisutnom putovanju u prostor/vrijeme dimenziji.
Prema Hito Steyerl, tendecija slabije slike apstrakciji, odnosno slika kao vizualna ideja na njezinom samom početku, ako je uopće i uspijemo dešifrirati, pokazat će nam ono rijetko, ono očito i ono nevjerojatno. Možda tu mogućnost možemo nazvati Rajem za digitalnu sliku.
Ako da_?, pita se autorica, kako se, zbog dinamičnog razvoja novih tehnologija i medija, svakodnevno mijenja percepcija stvarnosti?
Živimo u svijetu gdje je sve više i više informacija, a sve manje i manje značenja. Vrijeme i prostor, drastično su zbijeni kroz tehnologiju. Sve je reducirano na bit-e informacija i simultano dostupno u bilo kojem trenutku. Kao rezultat digitalizacije sve je ovdje i sada, informacije o cijelom svijetu su na internetu, udaljene samo za WiFi pristup.
Pojam stvarnog ostaje aktualna tema mnogih debata u eri u kojoj internet, VR, AR, cybertehnologija i bioetika izazivaju samu prirodu stvarnosti.
(iz predgovora izložbe, Ivana Tkalčić i Bernarda Cesar)

Za vrijeme trajanja izložbe autorica će voditi radionicu za učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Izložba ostaje otvorena do 28.3. u radnom vremenu trajanja ISO-a. Program ISO-a podupiru Ministarstvo kulture i Grad Zagreb.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here