OKO JARUNSKOG JEZERA NA STRUJU: Turistička ponuda ZET-a dopunjena još jednom e-linijom

OKO JARUNSKOG JEZERA NA STRUJU: Turistička ponuda ZET-a dopunjena još jednom e-linijom
Foto: ZET

Turistička ponuda ZET-a odnedavno je dopunjena još jednom e-linijom na kojoj prometuju jedinstvena vozila na električni pogon. Linija 360 Jarun, polazi sa stajališta Hrvatskog Sokola, unutar RSC Jarun te prometuje kružnom trasom oko jezera Jarun u dužini od 6320 metara.

Na liniji je devet usputnih stajališta: Otok Univerzijade, Odbojka na pijesku, Skate park, Višeosjetilni park, Kajakaški prilaz, Softball, Malo jezero, Petrine i Hrgovići. Električna vozila na ovoj liniji prometuju subotom, nedjeljom i blagdanima s polascima u 16.00, 16.30, 17.00 i 17.30 sati, a karte su dostupne kod vozača.

Cijena vožnje po osobi iznosi 10 kuna, a vozilo može prevesti do 5 putnika. Vožnja traje 25 minuta i prilika je to za uživanje u laganoj vožnji za sve, od mlađih do starijih osoba, a poseban je to doživljaj i za djecu.

Podsjetimo, športsko-rekreacijsko jezero Jarun je izgrađeno kad je 1987. godine Zagreb dobio domaćinstvo Univerzijade. Dijelom je nastalo iz zaostalih zaobilaznih savskih voda, a dijelom nakon vađenja pijeska tijekom niza godina.

Kad je jezero završeno uređene su plaže, veslačke staze, ugostiteljski objekti i drugi sadržaji. Od svog nastanka, Jarun Zagrepčanima služi kao kupalište. Jezero je okruženo Alejom Matije Ljubeka u kojoj su istaknuti svi ponajbolji hrvatski sportaši – od Đurđice Bjedov Popović, Dražena Petrovića, Mate Parlova, Krešimira Ćosića pa do Blanke Vlašić i Ivice i Janice Kostelić. Sve o njima može se doznati na pločama istaknutim uz aleju.

U Aleji Matije Ljubeka, uz Veliko jezero, nalazi se regatna staza i veslački klub, a prolazi se i uz dva otoka, otok Trešnjevka i otok Univerzijade, koji su s obalom spojeni mostovima, te također nude brojne sportske i rekreacijske sadržaje.

Rekreativci na Jarunu izvan sezone kupanja provode slobodno vrijeme vozeći bicikle, rolajući ili jednostavno roštiljajući u prirodi. Prije nekoliko godina nastao je višeosjetilni park, prvi takav park u Hrvatskoj, posebno prilagođen slijepim i slabovidnim osobama, te osobama s invaliditetom.

Brojni ugostiteljski objekti čine Jarun i mjestom za noćne izlaske Zagrepčana i njihovih gostiju.

Tijekom vožnje električnim vozilima pruža se odličan pogled na Arenu Zagreb, sportsku dvoranu izgrađenu 2009. kad je Hrvatska bila domaćin Svjetskog rukometnog prvenstva.

Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here