ODRŽAN EN PRIMEUR 2018: U Esplanadi se okupilo 57 proizvođača i više od 700 ljubitelja malvazije

En primeur - hotel Esplanade
Foto: Rene Karaman

Da Zagreb voli malvaziju potvrđuje više od 700 posjetitelja koji su u ponedjeljak uživali u odličnim malvazijama berbe 2017. En primeur je ove godine okupio čak 57 proizvođača najpoznatije istarske sorte.

Uz njih su nastupili proizvođači istarskih sireva Latus i Špin te maslinovog ulja OL Istria, a Istrijanima se ove godine pridružilo nekoliko proizvođača žlahtine i 20-ak proizvođača autohtonih sorti Bregovite Hrvatske.

“Ovo je prigoda da naši kupci i potrošači na jednom mjestu upoznaju vina aktualne berbe, a berba 2017. dala je vina iznimnog potencijala, harmonična, pitka i svježa, koja će se ubrzo naći i na tržištu“, kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, Udruge vinara i vinogradara Istre, koja je uz Udruženje vinarstva HGK organizator En primeura.

En primeur - hotel Esplanade
Foto: Rene Karaman

“HGK će i dalje kroz ovakve manifestacije promovirati vina iz Hrvatske, a putem vinske omotnice bodrit ćemo naše vinare po cijelom svijetu. Ove godine imamo predstavljanja naših vina u Sjedinjenim Američkim Državama, Švicarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, a u planu nam je i Kanada. Naša vina su iznimne kvalitete i svugdje su dobro primljena”, istaknuo je Ivan Škorić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo.

Vinare okupljene u hotelu Esplanade došao pozdraviti i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba i tom je prigodom otkrio kako i sam proizvodi vino.

“Nikola Benvenuti me u desetak minuta proveo čitavom Istrom. Vrhunski ljudi i prekrasna vina. Hvala još jednom našim Istrijanima što su došli u Zagreb”, kazao je gradonačelnik Zagreba.

U okviru manifestacije na radionici “Malvazija kroz različite terroire Istre”, dr. sc. Mario Staver s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci, predstavio je sedam malvazija iz pet različitih dijelova Istre u kojima se odražava tipična sortna boja i aroma s dominantnim voćnim mirisima. Vina su ugodno svježa, mineralna i skladna, ujednačenih mirisno-okusnih karakteristika.

En primeur 2018. je pokazao da Istra opet ima velike malvazije te će i ove godine biti nezaobilazna eno-gastro destinacija za istinske ljubitelje i znalce vina.

En primeur je uobičajen način kušanja vina u Francuskoj, a prvo takvo kušanje mladih malvazija je udruga Vinistra organizirala 2012. Događanju se 2013. pridružila udruga Graševina Croatica, a 2014. i udruga Vino Dalmacije.

Ove se godine pored istarskih malvazija predstavljaju mlade žlahtine te autohtone sorte bregovite Hrvatske, berbe 2017. (M. Petković)

Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here