Noć muzeja u Zagrebačkoj županiji i ove godine nudi bogat program

Moć muzeja
Foto: Press

Stvaranje muzejskih zbirki na temu sporta, njegova promocija i razvoj tema su ovogodišnje Noći muzeja koji svoja vrata otvaraju u petak, 26. siječnja u večernjim satima, a mi vam donosimo samo dio bogatog muzejskog programa na području Zagrebačke županije. Kao i prethodnih godina, ulaz u muzeje te svi dodatni sadržaji (kojih tu noć zaista ne će manjkati) su besplatni.

U muzeju u Ivanić-Gradu izložbom posvećenom sportašima, trenerima, organizatorima, sponzorima i ljubiteljima sporta organizatori žele istaknuti kako je Ivanić-Grad – grad sportskog duha, a sama izložba prilika je za početak prikupljanja građe za povijesni prikaz razvoja sporta u gradu.

U Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec posjetitelje uz arheološku, etnografsku, kulturno-povijesnu te likovnu zbirku koja je stalni postav, očekuju zaista sportski sadržaji i to zumba, kardio pilates, yoga, medicinska gimnastika i druge radionice pod vodstvom profesionalnih trenerica.

Svakako zanimljiva poruka dolazi iz Muzeja Turopolja koji se svojim programom nisu vezali uz sport, ali su zato natjecateljskog karaktera i žele da ovogodišnja Noć muzeja brojem posjetitelja nadmaši sve prethodne. A da tome tako zaista i bude organizatori su pripremili bogat program za sve uzraste. Uz izložbu pod nazivom „Turopoljsko bratstvo na prijelazu milenija“ i koncerte, posjetitelji će se moći okušati u izradi podgutnice i strašila od komušine, a za najmlađe će se pobrinuti pričopričalice Andreja Krenek i Margareta Peršić.

Muzej Sveti Ivan Zelina izložbom pod nazivom “Povijest sporta u Zelini od sredine 19. stoljeća do Univerzijade 1987. godine” izložit će preko 300 predmeta poput plakata, fotografija, plaketa, pehara i dokumenata koji svjedoče o razvoju sporta u Zelini. Nastupit će i mladi zelinski glazbenici, a za osnovnoškolce su organizirane sportske radionice.

Centar za mlade Bunker u Samoboru postao je omiljeno okupljalište za razne prigode pa će tako ugostiti i ovogodišnju Noć muzeja. Program započinje izložbom Ive Lulić pod nazivom „Otok vila“, nakon čega slijede projekcije filmova, radionica ukrašavanja lica te glazbeni nastup banda „Tricikl“.

Izložbom trofeja i fotografija pod nazivom „Šok za Dugo Selo“ u Pučkom otvorenom učilištu, Dugo Selo odaje počast svom najdugovječnijem i najtrofejnijem sportašu Zvonimiru Šoku, a za sve one koji Noć muzeja žele doslovno obilježiti sportom organiziran je program u gradskoj sportskoj dvorani.

I Muzej Brdovec prisjetit će se važne ličnosti svog kraja – Đure Janekovića, istaknutog hrvatskog fotografa i fotoreportera čije fotografije prikazuju sport u pokretu. Osim fotografija, na izložbi će biti izloženi i njegovi sportski trofeji jer je Janeković i sam bio sportaš – atletičar, klizač i planinar. Posjetitelji će svoje znanje o sportu imati priliku testirati u kvizu, a djeca će moći sudjelovati u izradi medalja. Dodajmo još k tome da se Muzej Brdovec nalazi upravo u kući Janeković, spomeniku kulture.

Jaskanska Noć muzeja započinje otvorenjem izložbe Vjekoslava Skrbina pod nazivom „Lica i naličja Jaske“, a nastavlja se predstavljanjem istraživanja „Povijest biciklizma u Jastrebarskom“. Koncertom klasične glazbe, muzejsku noć će uveličati profesori i učenici Glazbene škole Jastrebarsko, a za potpuni sportski doživljaj u prizemlju muzeja posjetitelji će, uz čašu vina, moći pratiti polufinalnu utakmicu Europskog rukometnog prvenstva.

Više o programima, izložbama i drugim sadržajima ovogodišnje Noći muzeja u Zagrebačkoj županiji i cijeloj Hrvatskoj možete pročitati na ovom linku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here