NOĆ MUZEJA: Evo što nas ove godine očekuje u Zagrebu…

Noć muzeja 2018
Foto: Press

Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima, i drugim baštinskim institucijama, u petak 26. siječnja 2018. godine, po trinaesti put, organizira manifestaciju Noć muzeja.

U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima, Noć muzeja 2018. koncipirana je kao dinamična manifestacija, a pod naslovom i olimpijskim geslom: Muzeji i sport – brže, više, jače../citius,altius, fortius..

Naglasak manifestacije stavljen je na analitičkom sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja, i stvaranju nove muzejske publike.

Sport, prema opće prihvaćenim definicijama, je skupni pojam tjelovježbene aktivnosti u kojima dominira natjecateljski duh; njegovanje tjelesnih svojstva i sposobnosti, njihovo provjeravanje i unapređivanje putem igre, borbe i natjecanja. Sport je popularna i raširena društvena pojava, sastavni dio kulture suvremenog društva.

Danas, sport sagledavamo dijelom tradicije i kulture suvremenog društva, kroz njegove brojne pojavne oblike od dječjih igara, narodnih oblika nadmetanja, rekreativnih aktivnosti do amaterskog i profesionalnog sporta raznorodnih grana, sportska udruženja, pojedince, navijače i natjecanja, ali i kroz znanost, umjetnost i politiku.

Široki raspon određenja teme sporta, muzejima pruža, neovisno o njihovoj vrsti, neograničene mogućnosti razrade i sagledavanja sporta u kontekstu suvremene muzejske prakse; integriranjem u svakodnevnicu, razvijanjem i potvrđivanjem identiteta pojedinca, grupe ili zajednice, kroz multidisciplinarni i multimedijalni pristup.

Iako, u Hrvatskoj od polovice prošlog stoljeća sustavno se prikuplja građa vezana za povijest i razvoj sporta, danas djelomično izložena i u Hrvatskom sportskom muzeju u Zagrebu, sportska baština nije adekvatno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima.

Stoga, i odabir sporta za temu Noći muzeja 2018. ima za cilj dodatno potaknuti rasprave o problematici sportskih zbirki i muzeja u Hrvatskoj.

Poticaj za temu Noći muzeja 2018. proizašao je i iz trenutka sadašnjosti; Europsko prvenstvo u rukometu održat će se u Hrvatskoj od 12. do 28. siječnja, a XXIII. Zimske olimpijske igre održat će se u južnokorejskom gradu Pyeongchangu od 9. do 25. veljače, 2018.

U sportskom ozračju, Hrvatsko muzejsko društvo poručuje sportašima, navijačima, muzealcima i posjetiteljima – brže, više, jače, … uz napomenu, i u Noći muzeja, kao i u sportskim natjecanjima, – važno je sudjelovati !

Evo i popisa instutica u gradu Zagrebu koje sudjeluju u ovogodišnjoj Noći muzeja:
Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu
Atelijer Meštrović
Conoko d.o.o.
Dječji vrtić “Šegrt Hlapić”
Etnografski muzej, Zagreb
Fakultet elektrotehnike i računarstva
Galerija Klovićevi dvori
Galerija Mala d.o.o.
Gliptoteka HAZU
HAZU Knjiznica
Hrvatski državni arhiv
Hrvatski glazbeni zavod
Hrvatski muzej arhitekture HAZU
Hrvatski muzej naivne umjetnosti
Hrvatski povijesni muzej
Hrvatski prirodoslovni muzej
Hrvatski školski muzej
HT muzej
Informativno-multimedijski centar HNS-a
Javna ustanova -Maksimir
Klub studenata elektrotehnike
Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu
Lauba – kuća za ljude i umjetnost
MMC Dražen Petrović
Muzej automobila Ferdinand Budicki
Muzej grada Zagreba
Muzej Prigorja
Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
Muzej za umjetnost i obrt Zagreb
Oris Kuca arhitekture
Posudionica i radionica narodnih nošnji
Strossmayerova galerija starih majstora HAZU
Tehnički muzej Nikola Tesla
Tiflološki muzej
Veterinarski fakultet
Zagrebački holding

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here