NAUČIMO SPAŠAVATI ŽIVOTE: Kako možemo pomoći osobi koja je doživjela srčani zastoj?

NAUČIMO SPAŠAVATI ŽIVOTE: Kako možemo pomoći osobi koja je doživjela srčani zastoj?
Foto: Press

U subotu će se na Cvjetnom trgu održati edukacija o kardipulmonalnom oživljavanju u sklopu akcije “Oživi me”.

Zaklada “Hrvatska kuća srca” u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije “Oživi me” i povodom Dana Grada Zagreba organizira u subotu, 2. lipnja, od 10.00 do 13.00 sati edukaciju o kardipulmonalnom oživljavanju, postupku prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta (Heimlichov hvat) i obilnog vanjskog krvarenja.

Također, svoj rad predstavit će i Savjetovalište za prehranu Grada Zagreba koje će građanima omogućiti savjete nutricionista i izračun indeksa tjelesne mase. 

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Ususret velikim vrućinama i povećanom riziku od srčanog zastoja, organizatori su pripremili za građane edukaciju u sklopu koje će moći na lutkama naučiti cjeloviti postupka oživljavanja.

Čak 80 % iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više sugrađana prođe kroz edukaciju oživljavanja. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre.

Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

“Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom provodi akciju ‘Oživi me’ još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama preko 3.000 osoba naučilo je postupke oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno. Naša zajednička misija je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba”, istaknula je Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here