NA DANAŠNJI DAN: 18. kolovoza 1910. Zagreb dobio prvi električni tramvaj

NA DANAŠNJI DAN: 18. kolovoza 1910. Zagreb dobio prvi električni tramvaj
Foto: ZET monografija

Na današnji dan, 18. kolovoza 1910. godine, u Zagrebu je svečano pušten u promet prvi tramvaj na električni pogon.

Time je započela zamijenjena dotadašnjih konjskih tramvaja modernim, električnim tramvajima. No, to se nije dogodilo preko noći. Tramvaj s konjskom vučom ostao je u prometu još godiju dana, koliko je trebalo za elektrifikaciju kompletne tramvajske mreže.

Konjski tramvaj u Zagrebu je pušten u promet 5. rujna 1891. godine, a kad ga je zamijenio električni nije otišao u staro željezo, nego je premješten u Veliku Goricu, gdje je nastavio voziti sve do 1937. godine.

Uvođenje električnog tramvaja bio je veliki događaj za tadašnji Zagreb, pa su tadašnje novine o pripremama koje su mu prethodile izvještavale detaljno i s velikim oduševljenjem. Tako jedan novinski izvjestitelj o pokusnoj vožnji električnim tramvajem piše: “Vozeći se, sreli smo vojnike gdje idu na vježbu. Bože čuda! Prije si ih mogao sve jednoga za drugim prebrojiti kad si se vozio na konjskoj željeznici, a sada kao da njihove kape vjetar nosi. Svijet je ostao zapanjen, okretao se, a nas je sila nevidiva časomice istrgla njihovu vidiku.”

Novi električni tramvaj vozio je istom onom trasom kojom je vozio i nekadašnji konjski tramvaj – od Kvaternikovog trga Vlaškom, Jurišićevom i Ilicom do Vodovodne ulice te duž dva odvojka od koji je jedan povezivao Ilicu i Zapadni kolodvor, a drugi Ilicu i Savski most.

Električni je tramvaj od svog prethodnika, tramvaja s konjskom vučom, naslijedio i remizu koja se nalazila na mjestu današnjeg Tehničkog muzeja Nikola Tesla na Savskoj cesti.

Motorna pogonska kola za električni tramvaj proizvodila je budimpeštanska tvtka Ganz & Co, a prva domaća pogonska kola proivedena su tek 1922. godine. Struja za napajanje električnog tramvaja proizvodila se u tada jedinoj zagrebačkoj elektrani (tzv. “munjari”) kod Vodovodne ulice.

Za kraj ove male priče o prvom zagrebačkom električnom tramvaju i jedna zanimljivost: tramvajska kola bila su narančasto-crvene boje! Znatno kasnije uvedena je današnja prepoznatljiva plava boja.

Ivica Majić

Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here