NA DANAŠNJI DAN: 17. lipnja 1972. otvoren je Dom sportova

NA DANAŠNJI DAN: 17. lipnja 1972. otvoren je Dom sportova
Foto: Screenshot HRT

Ekshibicijskom košarkaškom utakmicom Europe protiv SAD-a na današnji dan, 17. lipnja 1972. godine, otvorena je velika dvorana Doma sportova.

Pred oko 8000 gledatelja Europa, predvođena Krešimirom Ćosićem, svladala je SAD rezultatom 102:75. Iako je Zagreb očekivao spektakularnu momčad SAD-a, njihov izbornik poveo je mladu momčad sastavljenu od sveučilištaraca koji se nisu mogli nositi s jakim Europljanima za koje je osim Ćosića nastupio i Nikola Plećaš, piše HRT.

Bio je to velik sportski događaj za Zagreb koji je napokon dobio dvoranu u kojoj su se mogla održavati veća sportska natjecanja. Izgradnja Doma sportova počela je 1964. prema projektu Vladimira Turine. Unatoč radnim akcijama u kojima je sudjelovao velik broj zagrebačke omladine, radovi nisu tekli prema planu te je njihov završetak s vremenom postao goruće pitanje.

Gradnja je nastavljena i nakon košarkaškog spektakla. Tako je mala dvorana Doma sportova otvorena tek 1974. Tih godina vodile su se i mnogobrojne polemike o tome po kome bi dvorana trebala nositi ime, spominjala su se imena od Rade Končara do Franje Bučara, no konsenzus nije postignut pa je ostao samo naziv Dom sportova.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here