Krivotvorili punomoći, pa na pretplatu uzeli mobitele i televizore vrijedne 241.500 kuna

Krivotvorili punomoći, pa na pretplatu uzeli mobitele i televizore vrijedne 241.500 kuna
Foto: Unsplash

Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje i podnijela kaznenu prijavu protiv dvojice osobe (37-godišnjak i 18-godišnjakinja) zbog sumnje da su počinili prevare, krivotvorenje isprava i nedozvoljenu uporabu osobnih podataka.

Kako stoji u policijskoj objavi za javnost, sumnja se da je osumnjičeni 37-godišnjak od sredine rujna pa do kraja studenog 2018. godine, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, na zasad neutvrđen način pribavio osobne podatke više osoba, da bi potom krivotvorio njihove punomoći u kojima ga ovlašćuju da zasnuje pretplatničke ugovore u dva poduzeća iz Zagreba te da ujedno i preuzme mobitele i televizore, s obvezom trajanja pretplatničkog odnosa na 24 mjeseca.

Na taj način je doveo u zabludu zaposlenike telekomunikacijskih poduzeća i sklopio više pretplatničkih ugovora te po povoljnim uvjetima kupio mobitele i televizore. Također, zatražio je da mu mobiteli i televizori budu dostavljeni na više adresa na području Poreča te se i potpisivao na potvrde dostavne službe u ime oštećenih osoba.

Također se sumnja da je 18-godišnjakinja od sredine prosinca 2018. godine do siječnja 2019. godine na stranicama društvene mreže pronašla objavljene izgubljene osobne dokumente i na taj način pribavila osobne podatke više osoba.

Podatke osoba je koristila kako bi na ime osoba krivotvorila punomoći u kojima je ovlašćuju da zasnuje pretplatničke ugovore i preuzme mobitele. Nakon toga je u više navrata kontaktirala telekomunikacijsko poduzeće i sklopila ugovore i po povoljnim uvjetima kupila više komada mobitela.

Također, sumnja se da je preuzimala mobitele u raznim poštanskim uredima uz predočenu krivotvorenu punomoć. Mobitele bi potom predala 37-godišnjaku koji ih je prodao.

Materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 241.500 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Komentari