“KINOLEKTIRA” U KINU EUROPA: Stiže serija antologijskih filmova, prvi na redu je “Taksist”!

taksist-robert-de-niro

Kino Europa kreće s novim programom! Nazvan je “Kinolektira”, a u sklopu njega na velikom platnu predstavljat će se svevremenska ostvarenja iz antologije filmske umjetnosti!

U prvom naslovu možete uživati već ove subote, 17. rujna u 20:30 sati, kada će “Kinolektira” predstaviti “Taksista” (orig. “Taxi Driver”) Martina Scorseseja iz 1976.

Četiri desetljeća od svog nastanka, film ovjenčan canneskom Zlatnom palmom i nominiran za Oscara u četiri kategorije dobio je svoju restauriranu verziju, pa će i domaća publika “Taksistove” antologijske scene gledati u digitaliziranoj i obnovljenoj varijanti.

Neprikosnoveni klasik i jedan od nezaobilaznih filmova s čvrstim mjestom u gotovo svakoj filmskoj antologiji, “Taksist” je jedno od remek-djela 1970-ih koje, kroz originalnu te istovremeno zastrašujuću i dirljivu priču, vješto dočarava osjećaj otuđenosti u ondašnjem periodu nakon traumatičnog Vijetnamskog rata. Robert de Niro kao usamljeni ratni veteran Travis Bickle i Jodie Foster kao tinejdžerka uličarka Iris ostvarili su u ovom filmu svoje ponajbolje uloge, a redatelju Martinu Scorsesiju “Taksist” je omogućio ulazak u plejadu redateljskih velikana.

“Taksist” je zaslužan i za možda najpoznatiju (i najcitiraniju) filmsku scenu u povijesti kinematografije – onu u kojoj de Niro uperi revolver u ogledalo izgovarajući nezaboravnu rečenicu: “Meni govoriš?”, kao i za brojne prizore surove njujorške svakodnevice.

Foto: Press

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here