KAD ZET ČASTI: Besplatnim linijama na “Seljačku bunu” u Donjoj Stubici

Seljačka buna
Foto: Mario Ivić

U poznatom zagorskom, na sjevernim padinama Medvednice, povijest se ponavlja svake godine, kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za “pravicu”. Poznati stubički “Fajt”, koji iz godine u godinu bilježi sve više pohvala i posjeta, zakazan je za 11. veljače.

Veličanstvena “Bitka nad bitkama”, koja je za svoju originalnost i dobru organizaciju dobila i Simply The Best nagradu u kategoriji najboljeg turističkog događanja na ovim prostorima, medijski i od strane publike najpraćenija je hrvatska manifestacija.

Razlog tome je i izuzetno duhovit i zabavan program u koji se tokom cijelog dana uključuje i staro i mlado. Stubica se vraća stotine godina unazad u doba kada se vodila bitka za pravicu seljaka.

Riječ je o rekonstrukciji bitke kojom je dokrajčena znamenita Seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca, koja se, kako povijesni izvori bilježe, zbila kod Stubičkih Toplica 9. veljače 1573.

Manifestacija počinje “Puntanjem seljaka”. Ispred rodne kuće Matije Gupca okuplja se kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi. Tamo ih dočekuju nezadovoljni seljaci te započinje “puntanje kmetov” tj. naoružavanje kmetova, puntara koji dižu Bunu.

Seljačka buna - Donja Stubica
Foto: Mario Ivić

Dan prije Bitke u šatoru u Parku Jure Stubičanca počinje zagrijavanje na Fešti kod Stubice.

Glavni događaj je, naravno, “Bitka kod Stubice”, koja je sa statistima u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružanim mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima, vjerni prikaz završne bitke na stubičkom polju. Odvijat će se u subotu 11. veljače, a cjelodnevni program počinje već od 11 sati sa kulturno-umjetničkim programom i okupljanjem vojski prije same glavne bitke.

Uz prigodnu rekonstrukciju bune posjetitelji će imati priliku posjetiti sajam starih zanata, probati široku ponudu domaćih specijaliteta, dobre kapljice i naravno, kao i svake godine dobro se zabaviti.

U 13.30 sati kmetska vojska kreće putem Obrtničke ulice do Majsecova mlina, gdje će ih dočekati vojska Franje Tahyja, te oko 14 sati počinje završna Bitka kod Stubice. Svi posjetitelji imati će priliku uživo vidjeti spektakularnu bitka seljaka i Tahyjeve vojske, u kojoj je nadmoćnija vojska porazila kmetove predvođene Matijom Gupcem.

Na bojnom polju sudjeluje više rodova vojski : pješadija s kratkim i dugim oružjem (mačevi, buzdovani, koplja, helebarde), puškari s vatrenim oružjem (topovi, puške kukače i arkebuze), streličari s lukom i strijelom i samostrelom te kmetska vojska s prekovanim oruđem u oružje (viliama, kosirima, sjekirama). Buna koja je postala i međunarodni događaj okuplja udruge još iz Mađarkse, Slovačke i Slovenije.

Ovogodišnja Bitka ima poseban značaj za sve one koji sudjeluju u njoj i posvećena je jednom od pokretača ove manifestacije – Zlatku Mirtu, zvanom Medo, koji je godinama igrao Matiju Gupca, a preminuo je krajem prošle godine.

Nakon žestokog fajta od 16 h u počinje poznati Buna party, a sve posjetitelje ove godine ugrijat će grupa Vatra te Tamburaški sastav Arka, Cinkuši, i DJ Goc.

Grad Zagreb i ove godine poklanja besplatne ZET-a linije. Polazak iz Zagreba, sa stajalište turističke linije u Ul G. Ninskog (ispred Importanne centra) je u 10:15, 11:30 i 12:45 sati, povratak iz Donje Stubice u 17:00, 18:15, 19:30, 20:45 i 22:00.

I ove godine godine organiziran je prijevoz i poznatim zagorskim cugom za samo 5 kuna. Polazak iz Zagreba je u 10.05, a povratak je u 17.50.

Komentari