IZLOŽBENI SALON IZIDOR KRŠNJAVI: Otvara se izložba mlade riječke umjetnice Ive Sabolić

Iva Sabolić - izložba
Foto: Press

ISO – Izložbeni salon Izidor Kršnjavi (ŠPUD) predstavlja mladu riječku umjetnicu Ivu Sabolić otvaranjem izložbe Multimedijalni prostor slike i zvuka u srijedu, 7. veljače 2018. u 19 sati.

Izložba objedinjuje likovnu umjetnost i glazbu kojima se Iva bavi već dugi niz godina, od početaka istraživanja grafike i zvuka u diplomskom radu do ideje predstavljanja glazbenih uradaka u galerijskom prostoru. Kroz audio-vizualne instalacije autorica pokušava odgovoriti na pitanje multidisciplinarnosti i brojnih korelacija koje se očituju kroz sva područja čovjekova djelovanja. Na grafičkom i likovnom području autorica se bavi grafičkom tehnikom dubokog tiska, rezervašem te akvarelom i fotografijom. Za vrijeme studija Iva je započela istraživati zvuk kao samostalno umjetničko djelo i medij koji istovremeno spaja vizualne, prostorne i izvedbene prakse. Istražuje tišinu elektromagnetskih valova koji preko posebnih prijemnika stvaraju auditivne zvukove te ostale svakodnevne šumove mehaničke ili organske prirode.
“Ovo je umjetnički projekt koji govori o naizgled neobičnom, no jednostavnom spoju glazbe i likovnog rada. Proučavajući audio-vizualne umjetnosti uočila sam dvosmislene strukture ovakvoga rada i zahtjevan interpretativni napor gledatelja. Stoga sam ove dvije umjetnosti povezala kroz detalje kako bi se djelo percipiralo u cjelini”, navodi autorica.
Zvuk proizlazi iz tišine gotovog vizualnog djela te gledatelja uvodi u jedinstven akustično-vizualni prostor ispunjen fotografijama, grafikama i akvarelima te tako stvara intimni ambijent u kojem se svatko može izgubiti.
Za vrijeme trajanja izložbe autorica će voditi radionicu za učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Izložba ostaje otvorena do 21.2. u radnom vremenu trajanja ISO-a.

Iva Sabolić rođena je u Rijeci 1990. godine. Nakon završenog studija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci gdje je usavršila grafiku i likovnu pedagogiju, okreće se vizualnoj umjetnosti, glazbi i njihovu međuodnosu. Glazbeno i scensko iskustvo stekla je u vokalnoj skupini Putokazi iz Rijeke u kojoj je kao aktivna članica nastupala devet godina. Nastavnica je likovne umjetnosti u Islamskoj gimnaziji dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu. Bavi se grafikom, grafičkim dizajnom, glazbom, fotografijom te istraživanjem i stvaranjem audio-vizualne umjetnosti.
Ivini radovi predstavljeni su na završnim izložbama na Akademiji primijenjenih umjetnosti, na 14. Festivalu prvih u Zagrebu 2016. godine te na Festivalu Media Mediterranea 19 u Puli 2017. godine.
Sudjelovala je u predstavi kazališta Ulysses “Kralj Lear” od 2010. do 2015. godine sa vokalnom skupinom Putokazi te u izradi scenografije za kazališnu predstavu Pogled s vrha prstiju 2015.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here