IZLOŽBA KOJU VRIJEDI POGLEDATI: Najfotografije 21. međunarodnog festivala Cest is d`Best

60
Igor Ledić, Vatrena
Foto: Igor Ledić, Vatrena

U Fotogaleriji Dubrava, Dubrava 51 a, večeras se otvara izložba najboljih fotografija izabranih na natječaju Najfotografije 21. Cest is d’Best-a 2017.

Nastavljajući tradiciju uspješnih i veoma dobro organiziranih natječaja i izložbe najboljih fotografija Cesta, Kraljevi ulice su i ove godine raspisali natječaj za sudjelovanje na natječaju i izložbi: Najfotografija 21. međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best 2017 – u vremenu održavanja festivala  od  31. 5. do 4. 6. 2017. godine.

Cilj natječaja je bio, izabrati najuspjelije odnosno najbolje fotografije za nagrade i za izložbu fotografija snimljenih tijekom održavanja veoma bogatog programa festivala od različitih uličnih kazališta, performerskih, glazbenih, sportskih, likovnih, dječjih priredbi pa do raznih drugih zanimljivih događanja.

Na ovom fotografskom natječaju mogli su sudjelovati ne samo autori koji se bave profesionalnom ili amaterskom fotografijom, već svi ljubitelji fotografije, svi  posjetitelji festivala, koji se bave fotografijom iz hobija ili raznih drugih razloga.

Velik broj događanja i priredbi na festivalu i dvije teme Natječaja – dokumentarna i umjetnička fotografija pružali širok izbor i bili su pravi izazov za fotografiranje i za umjetničko i reportersko stvaranje. U okviru dokumentarne odnosno reporterske fotografije, tražila se istinitost, objektivnost i nepristranost, odnosno fotografije koje će autentično  interpretirati zanimljive motive, detalje i događanja festivala, a kod umjetničke fotografije tražili su se uz rečeno i posebni estetski i tehnički zahtjevi, posebne sposobnosti i kompetencije autora, odnosno subjektivni pristup, umjetnički integritet i visoki estetski izričaj autora. Na natječaj u obje teme prispjelo je 180 fotografija od 26 autora.

Ukupni pobjednik, odnosno pobjednica  Natječaja Cesta pod nazivom:  Najfotografija 21. međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best 2017  je Neda Rački, koja je osvojila Glavnu nagradu – Grand Prix Najfotografije Cesta za najuspješniju kolekciju fotografija pod nazivom: Hello, U vatrenom obruču, Laku noć i U svijetu čarolije. Neda Rački proglašena je i nauspješnijim autorom, odnosno autoricom natječaja Natječaja Cesta s najvećim ukupnim brojem prihvaćenih fotografija, ujedno i s najvećim brojem ukupno osvojenih bodova i najvrednijoj osvojenoj nagradi.

Od mogućih 8 fotografija prihvaćenih fotografija u obje kategorije (dokumentarna i umjetnička) prihvaćeno  joj je 7 fotografija: Hello, Pet crnih šešira, U vatrenom obruču, Laku noć, Sviram samo za vas, U svijetu čarolije i Uz klavirsku pratnju. Za taj uspjeh organizator festivala Kraljevi ulice dodijelio joj je Posebno priznanje: Najuspješniji autor Najfotografije 21. međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best 2017.

Pobjednik za pojedinačnu fotografiju u kategoriji Dokumentarne fotografije i dobitnik Prve nagrade je Nenad Martić za fotografiju: Bijela kost, Drugu nagradu osvojila je Sinja, Gerić, Sattler za fotografiju: Hula hop veselje i Treću nagradu Vesna Pleše za fotografiju: Face painting, a Pohvalu je dobila Višnja Makek za fotografiju: Hodajuća galerija.

Pobjednik  za pojedinačnu fotografiju u Kategoriji Umjetnička fotografija i dobitnik Prve nagrade je Mislav Mesek za fotografiju: Ispeci pa reci, Drugu nagradu osvojio je Igor Ledić za fotografiju: Vatrena i Treću nagradu Petar Tudja za fotografiju: As, a Pohvalu je dobila Davorka Trbojević za fotografiju: Attention.

Osim nagrađenih i pohvaljenih autora, odnosno autorica članovi Ocjenjivačkog povjerenstva su u prvom krugu ocjenjivanja odabrali u uži izbor 50 fotografija od 19 autora, odnosno autorica, koje su bile uvrštene u konkurenciju za nagrade i pohvale i koje će uz nagrađene i pohvaljene fotografije biti izložene na izložbi u Fotogaleriji Dubrava.

Izložba će biti otvorena do 14. srpnja.

Komentiraj