Izaslanstvo Hrvatskog sabora posjetilo HKD Napredak

Izaslanstvo Hrvatskog sabora posjetilo HKD Napredak
Foto: HKD Napredak

Izaslanstvo Hrvatskog sabora koje je predvodio predsjednik Odbora za vanjsku politiku dr. Miro Kovač, a u kojemu su predsjednik Kluba zastupnika SDP-a i član Međuparlamentarne skupine prijateljstva BiH-Hrvatska Arsen Bauk i član Odbora za vanjsku politiku Davor Ivo Stier posjetilo je u utorak Hrvatsko kulturno društvo Napredak u sarajevskoj Središnjici.

Tom je prigodom predsjednik Napretka, prof. dr. Franjo Topć upoznao goste s poviješću Društva, te naročito istaknuo kako je samo prošle godine organizirano 539 manifestacija. Topić je, također, apelirao da se Napredak u Hrvatskoj bolje tretira i u medijskom i u financijskom smislu. Topić, naime, drži kako kriterij mora biti ono što je konkretno učinjeno, osobito jer proračunska sredstva nisu privatna.

”Uz to koliko doprinosimo na polju kulture, treba imati u vidu da u Bosni i Hercegovini mnogi bolje tretiraju državu Hrvatsku upravo zbog Napretka i onoga što on predstavlja, ne samo na kulturnom polju“, istaknuo je Topić, napomenuvši i kako se često stječe pogrešan dojam kako Hrvata nema u Bosni, da žive samo u Hercegovini. „Što je“, napomenuo je,“zabluda, budući od 544.000 Hrvata, u Hercegovini ih živi 220.000, a u Bosni sto tisuća više”. Govoreći o opstojnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, rekao je kako je to i globalni i hrvatski interes.

Voditelj saborskog izaslanstva Miro Kovač kazao je kako dolazak saborskog izaslanstva u Napredak svjedoči koliko se u Hrvatskoj respektira rad Društva. ”Također, naš dolazak u BiH“, naglasio je, ”predstavlja mali doprinos relaksiranju odnosa BiH-Hrvatska te osobito odnosa Bošnjaka i Hrvata”, kazao je Kovač, dodavši da politička prava Hrvata moraju biti ispoštovana, apostrofirajući pritom kako se odluke Ustavnog suda glede Izbornog zakona BiH moraju provoditi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here