Humanitarni koncert klape Sveti Juraj u Lisinskom, sav prihod za dječju bolnicu u Gornjoj Bistri!

klapa-sveti-juraj

Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ i orkestar HRM-a u KD “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu 12. listopada 2016. godine s početkom u 19:30 sati održat će humanitaran koncert.

Koncert je posvećen djeci koja se liječe u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri, a u plemenitoj gesti kao gost će im se pridružiti Đani Stipaničev. Toj ustanovi bit će donirana sredstva koja se prikupe od ulaznica.

Mornarička klapa iz Splita osnovana je 12. siječnja 2001. godine u Raketnoj bazi HRM-a u Žrnovnici na inicijativu pok. monsinjora Josipa Šantića generalnog vikara Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj i nekolicine časnika i dočasnika zaljubljenika klapske pjesme, a s ciljem predstavljanja Oružanih snaga RH na međunarodnom susretu vojski svijeta u Lourdesu.

18. svibnja 2016 godine navršilo se punih 15 godina od prvog javnog nastupa klape Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” koji se dogodio u Lourdesu u Bazilici Pia X na svečanosti otvaranja međunarodnog susreta vojski svijeta u sklopu vojnog hodočašća na kojem je te 2001. godine sudjelovalo više od 40 zemalja svijeta s više od 30 tisuća vojnika i hodočasnika.

U 15. godina svoga djelovanja klapa HRM-a je nastupala diljem domovine i svijeta ( po svim meridijanima i paralelama) stekavši status jedinstvenog branda hrvatskog naroda u zemlji i svijetu. Od brojnih nastupa izvan domovine Italija, Njemačka, Poljska, Belgija, Mađarska, Francuska, Austrija, Slovenija, BiH, Crna Gora, Kina, Kanada i SAD posebno je zapažen njihov nastup povodom ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije 1.07.2013, kada je klapa Sveti Juraj nastupila na svečanosti podizanja hrvatskog stijega ispred zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu, kao i na svečanosti u Vijeću Europe u Bruxellesu.

Danas klapa djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske i prvenstveno je obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama MORH-a, državnih institucija Republike Hrvatske, kulturnih manifestacija, Katoličke crkve u Hrvata, braniteljskih udruga itd.
Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Petnaestu obljetnicu svog uspješnog rada, klapa HRM-a obilježava brojnim koncertima diljem naše domovine, a najznačajniji će biti njihovi slavljenički koncerti i to onaj u sklopu 1. Večeri dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu 23. srpnja 2016. s Tamburaškim orkestrom HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, kao i drugi u Zagrebu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 12. listopada 2016 na kojem će prikupljena sredstva od karata biti donirana dječjoj bolnici u Bistri.

Tijekom svog 15-godišnjeg rada klapa je izdala više od 150 audio i video snimaka kroz brojne albume čija se tematika proteže od tradicionalnih dalmatinskih klapskih pjesama, napjeva svjetovnog i duhovnog karaktera do domoljubnih i modernih pjesama pod umjetničkim vodstvom prof. Dragice Bošnjak, prof. Vladana Vuletina i prof. Maria Božića

Pjevači klape Sveti Juraj – HRM su: Hrvoslav Kužić, Ivica Kuzmanić, Marko Bralić, Darko Tranfić, Domagoj Žanić, Bruno Andrić, Goran Bralić, Jakov Šegvić, Ignacijo Tranfić, a u njenom su sastavu tijekom prvih godina nastupali: Domagoj Kužić, Damir Podrug, Mislav Hodžić i Goran Listeš.

Foto: Press

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here