Hrvatsko-češko društvo predstavilo novi broj glasila Susreti

Hrvatsko-češko društvo predstavilo novi broj glasila Susreti
Foto: Press

Hrvatsko-češko društvo izdalo je novi broj svog glasila Susreti koji je javnosti predstavljen u ponedjeljak u Češkom narodnom domu u Zagrebu.

Na rekordnih 108 stranica u boji Susreti donose najvažnije vijesti iz Češke i s područja hrvatsko-čeških odnosa, izvještaje o aktivnostima Hrvatsko-češkog društva, o životu češke manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Češkoj, kao i niz tematskih tekstova.

Po prvi put je objavljen sveobuhvatan popis čeških glazbenika koji su djelovali u pojedinim hrvatskim gradovima u 19. i 20. stoljeću, kao i tekst o hrvatskom skladatelju i praškom studentu Antunu Dobroniću.

U Susretima su i tekstovi o vezama Miroslava Krleže s Česima, o prvom izdavaču Krležinih sabranih djela, Čehu Vinku Vošickom, o supruzi Tomáša Masaryka Charlotti Masarykovoj, o češkom književniku Arnoštu Lustigu, o najpoznatijem književniku iz redova hrvatskih Čeha Franti Burianu, kao i o zaslugama Čeha za nastanak prve hrvatske seljačke zadruge u Končanici te o četiri jubileja Češke besede Daruvar.

U Susretima su objavljena i svjedočanstva članova i suradnika Hrvatsko-češkog društva na okupaciju Čehoslovačke i gušenje Praškog proljeća 1968. Objavljena je i priča Jaroslava Hašeka o tome kako mu je iredenta u Zadru upropastila karijeru, kao i opis Antonina Dvořáka u romanu Dva svijeta Vjenceslava Novaka.

Obrađene su i hrvatsko-češke veze na području nogometa, proizvodnje porculana te skrbi za slijepe osobe, a Susreti donose i nekoliko recepata iz legendarne Češke kuharice Magdalene Dobromile Rettigove.

Intervju za Susrete dala je mlada češka operna pjevačica Dagmar Drechslerová koja studira u Zagrebu. U Susretima je i tekst o najvećem češkom kroatistu Dušanu Karpatskom, kao i o pokojnom kiparu i slikaru Ivici Antolčiću, fotoreporteru Tonyju Hnojčiku, novinarki Zdenki Taborski i pjesniku Damiru Horvatu Zacskaiju.

Susreti su pokrenuti 1992., a 2011. njihovo je izlaženje obnovljeno nakon 12 godina stanke. Novi broj Susreta nosi broj 36-37 i osmi je u obnovljenoj ediciji. Susreti su objavljeni uz financijsku pomoć Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Susreti su objavljeni uz financijsku pomoć Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Svoje tekstove napisalo je 22 autora: Davor Ambroš, Božica Anić, Tamara Banek Tomić, Vlatka Banek, Albino Crnobori, Snježana Herceg, Vjenceslav Herout, Radoslav Kavan, Miroslav Křepela, Ivona Mamić, Zvonimir

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here