GLAZBENA POSLASTICA: Drugi koncert 64. sezone Zagrebačkih solista, kao solist nastupa Sreten Krstić

Sreten Krstić
Foto: Press

Zagrebački solisti ponosno najavljuju Drugi koncert 64. sezone Zagrebačkih solista, na kojemu će kao solist nastupiti koncertni majstor Münchenske filharmonije i Zagrebačkih solista – Sreten Krstić.

Koncert će se održati u srijedu, 13. prosinca 2017. godine u Hrvatskome glazbenom zavodu, s početkom u 20 sati.

PROGRAM:

F.Schubert: Uvertira u c-molu

F.Mendelssohn: Koncert za violinu u d-molu, MWV O 3
***
F.Mendelssohn: Četvrta simfonija u A-duru, Op.40 “Talijanska”, MWV N 16 (ar. za gudački ansambl Sreten Krstić)

Sreten Krstić je rođen je 1953. godine u Beogradu. Počeo je svirati violinu u svojoj sedmoj godini. Od godine 1980. koncertni je majstor Münchenske filharmonije, na kojem položaju djeluje još iz doba legendarnoga šefa-dirigenta Sergiua Celibidachea.

Bio je i koncertni majstor Svjetskog orkestra mladih te nastupao sa solistima poput Henryka Scheringa i Pierrea Fourniera te pod ravnanjem dirigenata poput Jeana Martinona i Bernarda Kleea. I kao solist surađivao je sa slavnim dirigentima, među kojima su Sergiu Celibidache, James Levine, Zubin Mehta, Hiroshi Wakasugi, Horst Stein, Václav Neumann ili Dmitrij Kitajenko, a karijera ga vodi u gotovo sve europske zemlje, Japan, SAD i Rusiju.

Snimao je za sve radijske i televizijske postaje bivše Jugoslavije, Bavarski radio, Zapadnonjemački radio, BBC (Manchester), Grčki radio (Solun) te za diskografske kuće PGP, Thorofon, Arte Nova Classics i dr. Za njih je ostvario više kompaktnih ploča, kako solističke, tako i komorne glazbe.

Godine 1985. utemeljio je Gasteig-Trio München, 1996. Filharmonijski gudački sekstet, a 1999. Komorni orkestar Filharmonijski solisti, čiji je i umjetnički voditelj. Iste godine postaje i članom Glasovirskoga trija Gelius.

Svira na violini koju je 1760. izgradio Nicola Gagliano.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here