FESTIVAL NOVINARSTVA posvećen slavnom reporteru Franji Martinu Fuisu iz Virovitice seli na Brijune

FESTIVAL NOVINARSTVA posvećen slavnom reporteru Franji Martinu Fuisu iz Virovitice seli na Brijune
Foto: Press

Festival novinarstva posvećen slavnom reporteru Franji Martinu Fuisu (Virovitica, 1908. – Plitvice, 1943.), sjajnom novinaru i autoru legendarnih reportaža o malim ljudima (i njihovim velikim problemima), ove se godine održava od 20. do 23. rujna, po prvi put u Fažani i na Brijunima, nakon što su prva tri festivala – Fra Ma Fu – održana u Virovitici i okolici.

Svoje prve uratke u novinama Fuis je potpisivao pseudonimom Fra Ma Fu. Bio je vičan peru jer su njegove pjesme slamale srca obožavateljica, songovi u kabaretskim predstavama nasmijavali publiku, a stripovi za koje je pisao scenarije čitatelje su ostavljali bez daha. Crtao ih je slavni Andrija Maurović, a dosezali su goleme naklade.

Pisao je novele i romane, bio nesuđeni redatelj prvog hrvatskog cjelovečernjeg igranog filma, napisao je i scenarij za kazališnu predstavu, bio je začetnik turističke reportaže u našem tisku, pisao o dalekim nepoznatim mjestima, a u kinodvoranama držao predavanja o krajevima koje je proputovao…

FESTIVAL NOVINARSTVA posvećen slavnom reporteru Franji Martinu Fuisu iz Virovitice seli na Brijune
Foto: Press

Kako bi u reportažama što vjernije dočarao ugođaj, prerušavao se u skitnice i prosjake u Zagrebu, s ribarima veslao do najudaljenijih jadranskih otoka i biciklom proputovao cijelu Hrvatsku. Sve to priskrbilo mu je veliku popularnost za života i epitet legendarni reporter nakon tragične smrti.

Nemirna duha, željan novih poznanstava i spoznaja, s trinaest godina pobjegao je iz rodnog grada s cirkuskom družinom na četverogodišnju turneju po Bugarskoj, Grčkoj i Turskoj. Vratio se kao sedamnaestogodišnjak obogaćen životnom iskustvom, nakon čega je u vojno-mornaričkoj školi u Divuljama stekao zvanje pilota hidroaviona. Njegova pjesnička duša nije mogla podnijeti vojničku stegu pa je kao životni poziv, unatoč velikoj ljubavi spram aviona, odabrao novinarstvo. Živio je burno i kratko. Poginuo je zrakoplovnoj nesreći iznad Plitvica, o kojima je samo nekoliko godina ranije tako nadahnuto pisao.

Sve to, sav njegov stvaralački rad i uzbudljiv život – novinarstvo, književnost, film, kazalište, strip, mašta, avantura, bicikl, avion, i putovanja – učinili su nam se dobrom podlogom za multimedijalni festival, priredbu kojom ćemo baštiniti Fuisovo djelo, predstavljati recentno stvaralaštvo i poticati mlade. Festival ove godine u brojkama izgleda ovako: 100 novinara iz Lijepe naše i regije, 20 događanja, 15 gostiju …

Cilj Festivala je očuvanje reportaže, kraljice novinarstva, kao vrste koja je sve manje zastupljena u medijima u onom obliku kako je to Fuis radio.

Fra Ma Fu festival na ulice i trgove donosi atraktivne programe, izložbe, promocije, projekcije filmova recentnih hrvatskih i inozemnih autora. Osim toga, organiziramo i radionice u kojima naši suradnici gostima, građanima svih uzrasta i turistima otkrivaju male tajne stripa, animacije i fotografije. Obrazujemo mlade, još neafirmirane, novinare i studente na novinarskoj radionici uz mentorstvo vrsnih predavača. Na našim okruglim stolovima i panelima propitkujemo aktualne društvene teme i stanje u novinarstvu, posebno kada je o reportaži riječ.

Fra Ma Fu festival pokrenuli su 2015. godine Hrvatsko novinarsko društvo i Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje, upriličivši ga u Virovitici, Franjinom rodnom gradu. Realiziran je uz potporu Grada Virovitice, Turističke zajednice Grada Virovitice i Hrvatske turističke zajednice te uz pomoć nekoliko donatora i sponzora.

Već nakon prvog izdanja Fra Ma Fu festivala, direktor Goran Gazdek dobio je nagradu Europske federacije turističkih novinara Povelja F.E.S.T., utemeljenu 1981. godine u Rimu. Nagrada se dodjeljuje pojedincima za njihovu izvornost.

Ovo nije prvo festivalsko prisjećanje legendarnog Fuisa. Sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća Strip club 85 iz Virovitice pokrenuo je u tom gradu Dane stripa. Održano je pet izdanja Dana stripa, a na tim tradicijama, Davor Schunk je 2009. godine organizirao Festival stripa Fra Ma Fu koji je okupio kremu hrvatskog stripa, ali živio je samo jedno ljeto. (M. Petković)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here