‘DOMAGOJEVI STRIJELCI’: Predstavljanje donacije Rumjane i Mate Meštrovića

Domagojevi strijelci
Foto: Barbara Šarić

Atelijer Meštrović (Mletačka 8, Zagreb) sljedećeg će tjedna upriličiti predstavljanje donacije Rumjane i Mate Meštrovića. Riječ je o djelu Ivana Meštrovća Domagojevi strijelci, a predstavljanje je zakazano za srijedu, 28. ožujka u 19 sati.

Ivan Meštrović odlukom da hrvatskom narodu pokloni svoje nekretnine i umjetnička djela kreira temelj današnje ustanove Muzeji Ivana Meštrovića. Obitelj Meštrović nastavlja poklanjati umjetnikova djela ustanovi pa su tako donirali supruga Olga, kćer Marica, a sve do danas i sin Mate sa suprugom Rumjanom.

Poklanjanje djela je od izuzetne važnosti jer predstavlja očuvanje nacionalnog blaga u ustanovi čija je misija čuvanje i prezentiranje Meštrovićevog nasljeđa, ali i velika počast jer svjedoči o povjerenju koje nasljednici Ivana Meštrovića imaju u Muzeje Ivana Meštrovića.

Donacija Mate i Rumjane Meštrović, kameni reljef Domagojevi strijelci iz 1955. važan je nastavak darivanja obitelji Meštrović, jer je riječ o iznimnom ostvarenju iz Meštrovićevog američkog razdoblja (1947. – 1962.).

S ovom temom iz hrvatske nacionalne povijesti Meštrović je započeo još 1917. kada je u Cannesu izradio sadreni reljef istog naslova. Istu temu obrađuje na litografiji koju je 1923. otisnuo u sklopu Mape litografija i 1931. pri modeliranju medalje Sokolski slet. Američki reljef važan je zbog nove razrade već dotaknute teme u umjetnikovom opusu.

Na svečanom događanju u Atelijeru Meštrović prigodno će se obilježiti ovaj značajan donatorski čin, a večer će obogatiti mlada glazbenica Ema Stein koncertom na lutnji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here