DOAJEN HRVATSKE ONKOLOGIJE: Preminuo prof. dr. sc. Mirko Šamija

Mirko Šamija
Foto: Press

Jutros je u 74. godini nakon duge i teške bolesti preminuo prof. dr. sc. Mirko Šamija, doajen hrvatske onkologije, jedan od najuspješnijih hrvatskih liječnika, specijalist radioterapije i onkologije, redovni profesor u mirovini.

Prof. dr. sc. Mirko Šamija uvelike je zaslužan za značajne promjene i pomake u području onkološke edukacije, primarne prevencije i ranog otkrivanja raka, razvoj i uvođenje novih tehnika u radioterapijskoj onkologiji i povezivanje hrvatske sa svjetskom onkologijom.
Objavio je preko 300 stručno-znanstvenih radova, uredio 30 zbornika radova i 22 knjige među kojima je jedna dobitnik nagrade J.J.Strossmayer za medicinsku znanost, a dvije su prvi hrvatski udžbenici za poslijediplomsku i dodiplomsku nastavu iz kliničke onkologije. Pripremio je 30-ak međunarodnih, regionalnih i domaćih kongresa i simpozija i jednako toliko knjiga sažetaka.
Bio je stručni i znanstveni mentor većini danas vodećih kliničkih onkologa, među kojima su trojica sveučilišnih profesora i dva docenta. U Hrvatskoj je uveo 3-dimenzionalnu-konformalnu radioterapiju koja omogućava primjenu većih doza zračenja na tumor uz veću zaštitu zdravog tkiva.
Autor je dokumentarno-edukativnog filma o borbi protiv pušenja, koji je pod naslovom „Rakova obratnica” ostvario u režiji rano preminulog Nikole Ivande. Edukativna poruka filma visoko je ocijenjena na dva svjetska onkološka kongresa. Nakon što je 2000. godine osnovao Hrvatsko onkološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora i bio osam godina njegovim predsjednikom, uz brojne stručno-znanstvene aktivnosti i osnivanje 20-ak sekcija unutar Društva, glavna mu je aktivnost bila izrada prijedloga prevencije i ranog otkrivanja raka u Hrvatskoj koji je temelj Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke,debelog crijeva i vrata maternice koje provodi Ministarstvo zdravlja RH. Uspostavio je odličnu suradnju s desetak onkoloških svjetskih centara, a posebno s Nacionalnim institutom za rak Sjedinjenih Američkih Država s kojim su započele pripreme za osnivanje Hrvatskog virtualnog instituta za rak. Osnovao je Digitalnu onkološku akademiju.
Svi koji su surađivali i susretali se s profesorom Šamijom, pamtit će ga po neizmjernoj energiji, entuzijazmu i toplini koje je uvijek širio oko sebe.
Odlaskom u mirovinu prije šest godina osnovao je Zakladu onkologija i tada pokreće brojne aktivnosti među kojima se posebno ističu tečajevi na temu „Onkološka edukacija liječnika i medicinskih sestara obiteljske medicine”. Dosad ih je u Hrvatskoj održano pet, i prvi smo u Europi, na inicijativu prof. Šamije, šire obuhvatili taj vrlo važan segment u liječenju onkoloških bolesnika. U suradnji s Hrvatskim društvom za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva, po prvi put u Hrvatskoj održao je četiri kampanje na temu „Bolesnik treba znati, htjeti, tražiti i sudjelovati ” sa ciljem proaktivnog uključivanja bolesnika, obitelji i udruga u njihovo liječenje. Valja istaknuti i dva znanstvena projekta: „Preventivna onkološka dijagnostika – PrOnDi” i „Proteomska analiza tkiva u bolesnika s karcinomom prostate„ na kojima je radio u suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla i Institutom Ruđer Bošković.

Prof. dr. sc. Mirko Šamija za svoj rad i djelovan je dobio je brojne nagrade i priznanja:
1. Nagrada Josip Juraj Strossmayer za znanstveno djelo «Radioterapija»
2. Nagrada Hrvatskog liječničkog zbora za razvoj znanstvene i medicinske misli i znanosti ‘Ladislav Rakovac’ te priznanja začasnog člana HLZ
3. Četiri visoka državna odličja:
a. Spomenica domovinske zahvalnosti
b. Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske
c. Red kneza Domagoja s ogrlicom
d. Orden Ruđera Boškovića
4. 2016. godine dodijeljena mu je Nagrada Grada Zagreba za iznimne zasluge u razvoju i međunarodnom povezivanju hrvatske onkologije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here