Belgijski parlament dao pravo djeci da odlučuju o vlastitoj eutanaziji!

Belgija je postala prva država koja dopušta eutanaziju za djecu s neizlječivim bolestima bez obzira na dob, nakon što je parlament te zemlje velikom većinom odobrio novi zakon o “pravu na smrt”.

parlament-belgija
U predstavničkom domu parlamenta, 86 zastupnika glasovalo je za prijedlog zakona, 44 protiv, a 12 ih je bilo suzdržano. Zakon je uz vladajuće socijaliste i liberale poduprla većina oporbenih stranaka.
Uoči glasovanja, čelnici kršćanskih, muslimanskih i židovskih zajednica u Belgiji zajedničkom su izjavom osudili zakon, a katolički su biskupi pozvali na molitvu i post protiv njega.
“Nije riječ o smrtnim injekcijama djeci. Riječ je o djeci s neizlječivim bolestima, čija se smrt bliži i koja trpe veliku bol”, izjavila je Carina Van Cauter, zastupnica Flamanskih liberalnih demokrata, podupirajući zakonski prijedlog. U zakonu postoje mehanizmi koji priječe zloporabu, rekla je o zakonu, kojega još treba potpisati belgijski kralj.
Djeca koja žele okončanje vlastitog života moraju imati “sposobnost razlučivanja”, piše u zakonu, koji propisuje i da psiholozi moraju ispitati dijete i potvrditi da ono zna o čemu je riječ. Odluku djeteta o eutanaziji moraju potvrditi i roditelji. Zagovornici zakona tvrde da to štiti vrlo mladu djecu i adolescente koji nisu zreli za tu odluku.
Zakon o eutanaziji djece podupire veliki dio javnosti u toj zemlji, u kojoj je eutanazija za odrasle ozakonjena 2002. godine. Inače, prvi zakon o eutanaziji u svijetu donesen je pod pokroviteljstvom bivše nizozemske ministrice zdravstva Els Borst. U Nizozemskoj se počeo primjenjivati 2002. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here