BABY BOOM U GLAVNOM GRADU AUSTRIJE: Beč će 2027. dosegnuti dva milijuna stanovnika

BABY BOOM U GLAVNOM GRADU AUSTRIJE: Beč će 2027. dosegnuti dva milijuna stanovnika
2036. Beč bio mogao nadmašiti rekordan broj stanovnika zabilježen 1910. godine | Votava Martin/PID

Bečki gradski ured za statistiku MA 23 svake četiri do pet godina sastavlja prognozu demografskih kretanja za narednih 30 godina, kako bi gradska uprava pravovremeno mogla reagirati na izazove koje porast ili smanjenje broja stanovništva donosi sa sobom, bilo da je riječ o infrastrukturnim, socijalnim ili gospodarskim mjerama.

Sukladno najnovijoj pretpostavlja se da će Beč do 2027. godine dosegnuti granicu od dva milijuna stanovnika. Uspješni gradovi su oni koji rastu, a Beč se u posljednjih pola stoljeća od jednog od demografski najstarijih gradova na svijetu razvio u mladu metropolu u srcu Europe. I u usporedbi s ostalih osam austrijskih pokrajina, Beč je najmlađi.

Stručnjaci ipak smatraju da će nakon velikog demografskog rasta na prijelazu stoljeća, rast broja stanovnika u Beču u budućnosti biti umjeren. U posljednjih 15 godina Beč je zabilježio porast broja stanovnika od 340.000. Dva milijuna stanovnika Beč će prema predviđanjima dosegnuti 2027. godine, a rekordan broj od 2.083.630 stanovnika iz 1910. godine nadmašit će 2036. godine.

Kada je riječ o migraciji stanovništva, ona je u Beču od 2016. godine u opadanju. Što se nataliteta tiče, izgledan je nastavak takozvanog baby booma. Beč je posljednjih desetljeća postao mlađi, ali u budućnosti će, posebno zbog produženja životnog vijeka, opet postepeno starjeti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here