AVANGARDNA PREDSTAVA U ART KINU GRIČ: Ljubo Zečević i Ana Majhenić igraju Ionescovu Instrukciju

Ljubo Zečević
Foto: Press

Nakon uspješnih ovoljetnih izvedbi predstave na Olibu, Istu i Silbi, u sklopu Olipskog ljetnog festivala, ljubazni i suludi Profesor (Ljubo Zečević) i vedra i entuzijastična Učenica (Ana Majhenić) ponovo ulaze u prostor kultnog zagrebačkog Art kina Grič.

Na toj sceni će 30. listopada (ponedjeljak) od 20 h odigrati Ionescovu dramu Instrukcija u režiji Marija Kovača.

Ionescovu jednočinku redatelj predstave Mario Kovač kritički je usmjerio prema obrazovnom sustavu, ali ujedno i prema svakoj vrsti ispiranja mozga, totalitarizmu i autoritetima.

Radnja predstave ovog avangardnog komada koji obiluje izmjenom komičnih i dramatičnih scena, zbiva se u uredu i blagovaonici simpatičnog francuskog stana gdje starom Profesoru dolazi Učenica koja sprema doktorat. Zna pomnožiti velike brojeve jer je kombinacije naučila napamet, ali ne može shvatiti koliko je četiri minus jedan i jesu li svi jezici zapravo isti.

Profesor zbog njezina neznanja bjesni, postaje sve ljući i transformira se u sadista, pitanja postaju bombe, unakrsna vatra besmisleno pretrpanih znanstvenih i kvazijezičnih činjenica. Učenica postaje sve tiša i podložnija utjecajima. Na vrhuncu radnje pokušava pobjeći nemilosrdnoj sudbini, Profesorovom izravnom izljevu nekontroliranog bijesa.

Drama ‘Instrukcija’, francusko-rumunjskog književnika i dramatičara Eugena Ionescoa ubraja se u njegova najranija djela. Ova jednočinka i pripada skupini antidrama koje opisuju moderan osjećaj otuđenosti te nemogućnost i besmislenost komunikacije.

Progovara o problemima današnjice, s posebnim naglaskom na današnji sistem obrazovanja i sveprisutnog nasilja. Problematika školstva u kojem se izostavljaju osnove, borba učenika protiv nametnutog sistema u kojem se gubi bitno, spolna nastranost, seksualne perverzije samo su neki od motiva koji prožimaju ovaj komad.

Predstava se odigrava u produkciji Kazališne družine Bastien.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here