ARCA 2016: Inovacije iz osam zemalja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

21

arca-8

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu do subote možete pogledati oko 180 inovacija iz osam zemalja na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2016. Riječ je o inovacijama koje su već zaštićene ili su u postupku zaštite intelektualnog vlasništva, a primjenu nalaze u različitim područjima, od industrije do svakodnevne uporabe.

Tako primjerice Radionica željezničkih vozila Čakovec prvi puta na nekoj domaćoj izložbi predstavlja svoj, u svijetu jedinstven, samohodni vagon za rasuti teret, Tehnix novu eko inovaciju komposter za bioreaktorsko postrojenje, a Končar – Institut za elektrotehniku centralni pretvarač za fotonaponske elektrane.

Tu su i zanimljive inovacije za svakodnevnicu poput prijenosnog sterilizatora čaša za napitke, ručne baterije sa spremnikom sredstava za samoobranu ili pak naprave protiv krađe trkaćih automobila, a jedan Solinjanin ima i rješenje za poplavu – idejni projekt za obranu od poplava i proizvodnju električne energije. Neke od najzanimljivijih inovacija ovogodišnje izložbe nastale su pak u Kini poput lifta koji ne pada, koji je, kako sami autori najavljuju, jedini takav u svijetu ili pak specijalnog prezervativa protiv AIDS-a.

arca-10

Danas će u okviru izložbe na Danu inovativnih ideja biti predstavljene institucionalne potpore za inovativne projekte mladih “Maria Sklodowska Curie”, NEWFELPRO i program Postani/ostani poduzetnik, a svoje inovativne ideje predstavit će Jana Pisk s PMF-a, Kristian Jambrošić s FER-a, Tadej Černivec iz tvrtke IPRC, Goran Šincek iz tvrtke Quam-Quam i Ana Popović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Sutra je program namijenjen najmlađima koji će se moći priključiti inovatorskim radionicama pod nazivom “Inovacije kroz zabavu”, a izložba će već tradicionalno biti zatvorena dodjelom nagrada i priznanja.

Izložbu na kojoj se predstavljaju inovatori iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Poljske i Rumunjske jučer je otvorio izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, član Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice Republike i predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela CRANE Davorin Štetner.
Izložba se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva poduzetništva i obrta i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te u suradnji s Međunarodnom federacijom nacionalnih saveza inovatora (IFIA), Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, a poseban partner izložbe je Kineska asocijacija inovatora CAI, jedna od najbrojnijih svjetskih organizacija inovatora. Organizator ove 14. po redu izložbe je Udruga inovatora Hrvatske.

Svi programi izložbe su besplatni za posjetitelje.

arca-17

arca-15

arca-12

Komentiraj