AKCIJA ‘ZA 1000 RADOSTI’: Na Trgu će se prodavati božićna drvca s korijenom, a prihod ide siromašnima

Caritas - Za 1000 radosti
Foto: Ika

Nacionalna akcija Hrvatskog Caritasa u predbožićnom razdoblju “Za 1000 radosti” i “Nedjelja Caritasa” predstavljene su na konferenciji za medije održanoj u utorak u prost siromašnim obiteljimaorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

“Siromasi nisu teret, oni su naše bogatstvo”, rekao je ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijana Svalina te dodao: “Na tom tragu i mi želimo obilježiti Nedjelju Caritasa i osvijestiti potrebu da smo svi pozvani sudjelovati u tom procesu kako bi pomogli našim bližnjima u potrebi. To je poziv vjernicima i svim ljudima dobre volje da se preko svojih župnih Caritasa uključe u akciju, kako bi prikupljanjem konkretne pomoći i mi mogli biti konkretan dar za one koji to očekuju od nas. Unaprijed hvala svima koji se redovito odazivaju, kao i onima koji će to učiniti prvi put.”

Mons. Svalina najavio je promotivno-humanitarni događaj prodaje božićnih drvaca s korijenom u sklopu 16. humanitarne akcije “Za 1000 radosti” pod geslom “Daruj i obraduj!” koju Hrvatski Caritas provodi u suradnji s Hrvatskim šumama u subotu 16. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića. Cilj akcije je prikupljanje pomoći za siromašne obitelji diljem Hrvatske.

U akciji za “1000 radosti” uključuju se djeca i mladi. U sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj – uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja – poslano je gotovo 550.000 listova s naljepnicama koje poticajnim ilustracijama ohrabruju na darivanje. Već 5 kn, pa i manji novčani dar izdvojen za naljepnice, ili poziv na donacijski telefon može promijeniti nečiji život.

Pedeset posto prikupljenih sredstava škola može usmjeriti obitelji u potrebi u zajednici, a s drugih 50 posto putem Caritasa učenici će solidarno pomoći obiteljima diljem Hrvatske.

Hrvatski Caritas uputio je poziv tvrtkama, poduzetnicima, umirovljenicima, državnim službenicima, aktivistima, obrtnicima, studentima, djeci i mladima da sudjeluju u akciji Za 1000 radosti – Daruj i obraduj! U akciju se može uključiti uplatom na račun Hrvatskog Caritasa IBAN: HR4023400091510126452, poziv na br. 7-17, on-line uplatom putem www.caritas.hr., donacijom proizvoda ili usluga te pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu, PDV uključen).

Novinarima se obratila i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom grada Zagreba Romana Galić koja je istaknula kako se grad svakodnevno uključuje i podupire razne humanitarne akcije, no ova mu je posebno na srcu.

Zahvalila je Hrvatskom Caritasu, kao i drugim organizacijama civilnoga društva za humanost te pozvala građane da donesu toplinu i ljubav sugrađanima kojima je to najpotrebnije. Na nju se nadovezao posebni savjetnik za vjerske zajednice gradonačelnika grada Zagreba Stipe Zeba koji je istaknuo kako je zadatak svih da pronose svjetlo Božića, pa je u tom vidu posebno pozvao kršćanske obitelji da prepoznaju ovaj vid djelotvorne ljubavi. Zeba je najavio da će se u subotu 16. prosinca na Trgu bana Jelačića u 11 sati akciji prodaje božićnih drvaca pridružiti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je potaknuo i zaposlenike Zagrebačkog holdinga da podrže akciju.

Voditelj Uprave šuma podružnica Zagreb Damir Miškulin istaknuo je kako ove godine Hrvatske šume daruju 230 drvaca obične smreke, Pančićeve omorike i srebrne smreke različitih visina uz početnu cijenu od 100 do 150 kuna. Spomenuo je i kako su tijekom 16 godina sudjelovanja u akciji Hrvatske šume donirale više od 6000 božićnih drvaca te je zahvalio svim građanima koji su kupnjom pomogli najpotrebnijima, a ujedno zaštitili radna mjesta u proizvodnji drvaca. K tome, Hrvatske šume su i ove godine donirale 120 kubika ogrjevnog drva.

Gimnastičar Marijo Možnik također je pozvao građane da daju doprinos akciji kupnjom drvaca. Kako i sam već 4-5 godina sudjeluje u prodaji, istaknuo je kako mu je posebna radost da i na taj način da potporu akciji.

Profesorica biologije i kemije u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu Karmela Đapić je u ovoj prigodi istaknula volonterski doprinos učenika i profesora u pripremanju materijala Hrvatskog Caritasa koji je poslan u škole. Predstavila je i projekt NKG pokrenut u povodu Međunarodnog dana borbe protiv plastičnih vrećica 19. prosinca.

Na konferenciji je predstavljen i promotivni film o akciji “1000 radosti”. (Ika)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here