Adventski zagrebački Wine&Music u subotu u Europskom domu


Adventsko izdanje trećeg Wine & Music kušanja vina, koje će održati ove subote, 17. prosinca, u organizaciji tvrtke Eno expert, u Europskom domu u Zagrebu, s početkom u 18 sati, najavljeno je danas na konferenciji za novinare udruge G.E.T. Report.

Zanimljivost adventskog Wine & Musica će biti pjenušava soba, kutak u kojem će svoja vina predstaviti proizvođači pjenušaca, a što je svojevrsna najava festival pjenušaca koji Eno expert priprema za 2017. godinu.

I ovaj put vina izlagača gosti mogu kušati uz delicije kao što su drniški pršut Agro Maleš, fini sirevi Paške sirane i slavonski suhomesnati proizvodi Matijević, a uživanje u vinima ponovo će pratiti nadahnuto muziciranje dueta Small Change, koji čine vrsni glazbenici, pjevačica Ana Lovrenčić i gitarist Eduard Jimmy Matešić.

Publici središnje Hrvatske i Zagreba, iznimno dinamičnog vinskog tržišta s mnoštvom vinoljubaca te njihovim gostima, svoja će vina predstaviti sljedeće vinarije: Citrus, Rogić, Raak, Voštinić – Klasnić, Agro Maleš, Tošić, PZ Masvin, Jokić, Podrum Vineda, Sokač, Jakopić te Peršurić, Miklaužić i gost iz Slovenije, Istenič.

Još jedna zanimljivost za posjetitelje je Foto kutak. Organizatori pozivaju posjetitelje Wine & Musica da naprave “selfie” u foto kutku ili drugdje u prostoru održavanja, da koriste hashtag #ZgWineMusic, a najzanimljivije fotografije će nagraditi.

Cijena ulaznice je 80 kn. Kaucija za čašu iznosi 20 kn te se vraća nakon povrata čaše.

Uz ostala vina koja su se mogla degustirati, u pizzeriji The Pizza House, svoja vina su predstavili Boris i Lorena Rak, iz vinarije RAAK.

“Naš je cilj samo raditi uzbudljiva i inovativna vina kakva u Hrvatskoj još nisu napravljena i nadamo se da će se svidjeti publici Wine & Musica. Radimo vina od ekološki uzgojenog voća većih hranjivih vrijednosti. Opremu butelja smo također učinili unikatnom tako da su etikete, umjesto uobičajenih materijala, od prirodne kože, a svaka butelja ima i dio ručnog rada tako da je gornja etiketa spletena kožnim vezicama”, rekao je Boris Rak.

Lovas je obiteljska firma vlasnika obitelji Peić i Burger. Na 25 ha vinograda uzgajaju graševinu, frankovku, rajnski rizling, cabernet sauvignon, chardonnay i pinot bijeli. U “Vinskoj kući” u Opatovcu moguć je i prijem gostiju te se pruža lijep pogled na Dunav iz vinograda.

Vinogradi Rogić smješteni su na krajnjem istočnom djelu Hrvatske uz Dunav, u Iloku. To je najkvalitetnije područje za uzgoj traminca i graševine u Hrvatskoj, a to su sorte koje uzgajaju. Grožđe je ručno brano, proizvedeno i odnjegovano u vlastitim podrumima visoke kvalitete standardizacije i opreme, uz umijeće i znanje cijenjenih enologa. Traminac Rogić je vrhunsko bijelo poluslatko vino, a proizvodi se u malim, ekskluzivnim serijama.

Ono po čemu je mlada vinarija Voštinić-Klasnić poznata, to je Škrlet. Smještena je na području Moslavine, kod Ivanić Grada, gdje se Škrlet jako lijepo udomaćio. Osim škrleta, uzgajaju muškat otonel i žuti, graševinu, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot te syrah. Ove godine se dogodila povijesna crtica u životu ove vinarije, ali i sorte Škrlet, proizveden je prvi predikatni škrlet koji se okitio titulom vrhunskoga vina.

Vinarija Tošić je smještena u šibenskom zaleđu kod Oklaja. To je mala obiteljska “boutique” vinarija koja se proizvodnjom vina bavi već generacijama. Još od početka 19. stoljeća obitelj Tošić proizvodi kvalitetna vina. Na škrtoj dalmatinskoj zemlji proizvode vina bijeli Cuvee od Maraštine i Debita, crni Cuvee od Plavine, Lasina, Merlota i Cabernet sauvignona, te Merlot kao zasebnu sortu koja u drniškom području inače pokazuje odlične rezultate. (M. Petković)

Foto: Press / Julio Frangen

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here